Mordet på den græske fredsaktivist og politiker Grigoris Lambrakis starter en protestbølge mod den højreorienterede regering og kongehuset.
Den 22. maj 1963 samles tusindvis af mennesker til et fredsmøde i den græske by Thesaloniki. Hovedtaleren ved mødet er den populære vestreorienterede politiker og fredsaktivist Grigoris Lambrakis.
Talen til fredsaktivisterne bliver Lambrakis' sidste, for kun få minutter senere bliver han offer for et attentat, der kommer til at blive et symbol på højrefløjens forsøg på at knuse det græske demokrati.
Lambrakis er veteran fra modstandskampen imod den italiensk-tyske besættelse under Anden Verdenskrig, og er gennem 1950’erne blevet et ikon for den internationalistiske fredskamp og har været med til at opbygge en stærk fredsbevægelse i Grækenland.
I 1961 er han blevet valgt til Parlamentet for partiet Forenet Demokratisk Venstre (EDA), der er det eneste legale venstrefløjsparti. I april 1963 planlægger fredsbevægelsen en protestmarch imod atomoprustningen fra Marathon til Athen.
På foranledning af den højreorienterede regering forbyder politiet marchen, men Lambrakis, der er beskyttet af sin parlamentariske immunitet, gennemfører marchen alene. Efter ankomsten til Athen bliver han dog alligevel straks tilbageholdt af politiet.
Den 22. maj 1963 er Lambrakis hovedtaler ved et stort fredsmøde i Thesaloniki, da højrefløjen slår til. Kort efter at Lambrakis har afsluttet sin tale, kører to højrefløjsaktivister op på siden af ham på en trehjulet motorcykel og slår ham ned med et voldsomt slag med en kølle. Selv om Lambrakis er omgivet af mennesker, deriblandt flere politifolk, er der ingen der gør noget for at forhindre attentatet eller pågribe gerningsmændene.
Lambrakis pådrager sig så alvorlige hjerneskader, at han afgår ved døden den 27. maj. Lambrakis' død er et stort chok for fredsbevægelsen og den græske venstrefløj, og attentatet starter en bølge af protester, der samler mange hundredetusind grækere i protest imod højreekstremismen, regeringen og kongehuset, der støtter højrefløjen.
Efterforskningen af attentatet bliver ledet af Christos Sartzetakis, en usædvanligt principfast politimand, der afdækker de mange direkte forbindelser mellem højreekstremistiske grupper, politiet og justitsministeriet. Sartzetakis bliver senere fyret og en overgang sat i fængsel under militærdiktaturet 1967 – 74.
I dag er Grigoris Lambrakis stadig et symbol for mange på den græske venstrefløj.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278