15 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

De valgte modstanden

De valgte modstanden

Tirsdag, 29. maj, 2012, 11:34:33

Henning N. Larsen har skrevet en fin bog, der sætter et flot minde over en række sønderjyder, der ville et antinazistisk Danmark.

Boganmeldelse

af Bjarne Nielsen

»Modstanden« er en yderst ambitiøs bog, der fortæller om en række sønderjyske modstandsfolk med enkelte afstikkere til Fyn og København. Både kendte og ukendte som læreren Boye-Møller der blev angivet, »sheriffen fra Tinglev«, betjent Andersen der efter krigen var udsat for et attentat af varulve.

En af de kendte var højskoleforstanderen på Rødding Højskole, der valgte en for højskolemiljøet anderledes vej end den dominerende, den væbnede kamp, og via dette valg blev en central figur for opbygningen af modstandsgrupper i området. Han prøvede at være i ildkamp og blive såret, inden han i 1945 blev taget til fange af Gestapo og udsat for tortur.

Tysksindet mindretal

Bogens udgangspunkt er en række dramatiske hændelser i frihedskampen med vægt på de særlige forhold, der herskede i landsdelen, som først blev genforenet med Danmark i 1920, og derfor havde et mindretal, der var tysksindet. Folk der ofte valgte nazismen.

En del af de portrætterede sønderjyske modstandsfolk blev angivet af disse hjemmetyskere og mistede livet under razziaer, blev henrettet eller omkom i kz-lejre.

Sammen med sabotagerne gør forfatteren de nationale, politiske og moralske valg, den enkelte tager, til et andet udgangspunkt.

Sluttelig i bogen behandler forfatteren nogle af mindretallets fortrængninger, det forpestede klima efter krigen mellem danskere og hjemmetyskerne, som resulterede i sprængningen af Granittårnet på det hjemmetyske forsamlingssted Knivsbjerg tre måneder efter befrielsen!

Han kalder hjemmetyskerne »en nazibande, der laver propaganda efter Gøbbelske metoder«, ligesom han også angriber den lokale amtmand Thomsen, der ville samarbejdslinjen.

Breve og interviews

Angrebet bliver også den borgerlige historiker Aage Trommer, der i 1971 udgav en bog, der afviste jernbanesabotagens militære betydning. Der er intet nyt i denne kritik, men undertegnede finder det fint, at den drages frem i denne sammenhæng.

Bogen indeholder ud over beskrivelsen af nogle yderst dramatiske hændelser en række spændende uddrag af breve og interviews med overlevende og efterladte samt en række ikke hidtil offentliggjorte fotos, mange amatørfotos, der bidrager til at levendegøre den velskrevne bog.

Bogen giver læseren et tydeligt og levende indtryk af personerne og deres motiver og valg. Den fremstår som en stor hyldest til de, der valgte den danske side. 

Forfatteren Henning N. Larsen har skrevet en fin bog, der sætter et flot minde over en række sønderjyder, der ville et antinazistisk Danmark. Det er ikke bogen om modstandskampen i Sønderjylland, men en vigtig brik til et helhedsbillede.

Larsen har tidligere begået en biografi om skolelæreren og storstikkeren Arne Pedersen.

Henning N. Larsen: Modstanden. Valgene der skilte. Om besættelsestidens kampe. 360 sider illustreret 299 kroner. Nyt Nordisk Forlag

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. maj. 2012 - 11:34   03. sep. 2012 - 10:38

Bøger