15 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Dansen går i Tivoli

Dansen går i Tivoli

Fredag, 01. juni, 2012, 18:56:13

Pantomimeteatrets danse­ensemble imponerer med to korte stilrene britiske balletter med erotisk humor og traditionel folkelighed i centrum.

Tim Rushtons lille balletstykke »Triplex« er en humoristisk hyldest til hormonernes dans i spillet mellem mand og kvinde.
Tivoli

Balletanmeldelse

af Gert Poder

»Med folket sammen glæde« står der på kinesisk over Tivolis Pantomimeteater, hvor der er blevet danset og mimet siden åbningen i 1843.

Nu udvider den gamle scene sit tilbud. I torsdag var der premiere på to små ballet-stykker, Triplex og A Time there was..., skrevet  af de to britiske topkoreografer, Tim Rushton og Michael Corder.

Det smukke barokteater, der er fra 1874, er ellers bedst kendt som verdens ældste fungerende commedia dell’ arte-scene. Denne italienske maskekomedie fra 1500-tallet  opstod som en folkelig del af den religiøse karnevalsfaste.

Der var ikke meget moral i disse pantomimer. Tvært­imod lå  pointerne et godt stykke under bæltestedet i en erotisk og vulgær undertone.

Hormoner med humor

Om det har inspireret den britiske koreograf Tim Rushtons løsslupne stykke  Triplex fra 1999, melder historien intet om. Han dansede på Den Kongelige Ballet 1987–92, men viste store evner som koreograf.

Han sammensmelter den klassiske ballets formsprog med moderne trin, formet af disko-  og gadedansens erotiske udtryk.

Det ses i Triplex, hvor de to mænd og deres kvindelige bytte – eller er det omvendt – viser de garanteret mest rullende hofter den gamle scene har lagt gulv til.

Trinene leger med Johann Sebastian Bachs Klaverkoncert nr. 5, hvor danserne snart går med og snart mod musikkens rytmer og forløb.

Denne leg mellem en kvinde og to mænd er hormoner med humor – tilsyneladende legende let, og udført med stort overskud.

Tim Rushton har siden 2001 været kunstnerisk leder af vort største moderne dansekompagne, Dansk Danseteater. Han modtog i foråret Reumert-juryens største udmærkelse, Bikubens Hæderspris på 300.000 kroner.

Folkelig tradition

A Time There was er skabt i samspil med teatrets dansere. Michael Corder har ladet sig musikalsk inspirere af komponisten, landsmanden Benjamin Britten (1913–76).

Hans sidste orkesterværk af samme navn fra 1974 er en samling folkemelodier, de fleste fra 1650, tonesat i hans på én gang dybt traditionelle og moderne musik–sprog.

I Michael Corders enkle, rene koreograf folder en folkelige fortid sig ud med dens glæder og sorger. Sidste del er anderledes – melankolsk, resigneret, som forudså komponisten sin forestående død.

Med sit nye initiativ bringer Tivoli den komponerede dans ud over rampen til gavn for menigmand. I alt varer de to balletter en god halv time.

I den tid kan balletkyndige glæde sig over to fornemt udførte perler, mens nybegynderne får en enestående lejlighed til at bevæge sig ind i dansens forunderlige verden.

Triplex af Tim Rushton og A Time There was af Michael Corder. Pantomimeteatret, Tivoli. Hver dag kl. 20.30.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. jun. 2012 - 18:56   03. sep. 2012 - 11:07

Teater