Bibliotekscheferne frygter at ryge helt af den digitale udvikling efter at flere musikselskaber boykotter deres nye gratis musikportal Bibzoom.
Bibliotekschefforeningen er bekymret for, at bibliotekerne ender med ingenting, hvis de ikke må tilbyde tjenester, der findes kommercielt på det danske marked.
Derfor opfordrer de i et fælles brev til kulturminister Uffe Elbæk til at sikre bibliotekerne ret til også at formidle digitale tjenester.
Årsagen er, at musikselskaberne Universal Records og ArtPeople har fjernet deres musik fra bibliotekernes nye, gratis digitale musikportal, Bibzoom. Derved er halvdelen af de oprindelige 10 millioner musikstykker ikke tilgængelige for bibliotekernes brugere.
Og det er ifølge Mogens Vestergaard, formand for Bibliotekschefforening, en uheldig udvikling:
– De seneste dages medieomtale af Bibzoom har affødt nogle reaktioner fra leverandører og forlag, som vækker stor bekymring i biblioteksverden, indleder han brevet på foreningens veje. Han fortsætter:
– Der fremføres det synspunkt, at hvis der eksisterer et kommercielt marked på et område, så skal bibliotekerne holde sig væk. Det synspunkt har et principielt indhold, som rækker langt videre end Bibzoom.
Mister muligheder
Frygten er, at hvis musikselskaberne får ret omkring Bibzoom, så vil der ske det samme på en række andre områder, som bibliotekerne enten allerede tilbyder eller som er en del af deres fremtidige strategi.
Bibzoom gør det muligt at hente musik gratis fra internettet. Derved kommer den i direkte konkurrence med blandt andet den kommercielle portal Spotify, der tilbyder samme service mod betaling.
– Hvis synspunktet foldes ud til andre medier: bøger, lydbøger, film m.v., så vil konsekvenserne være, at bibliotekerne mister mulighederne for at tilbyde borgerne relevant indhold i en digitaliseret verden, fortsætter brevet.
Bibliotekscheferne er især bekymret for en udvikling, hvor kommercielle udbydere bestemmer, hvad et offentligt biblioteksvæsen må tilbyde.
– Borgernes adgang til biblioteksydelser er et demokratisk anliggende og ikke noget, der skal afgøres af tilfældige markedsforhold.
Styr på ophavsretten
Samtidig understreger de, at bibliotekerne, som de altid har gjort, også i fremtiden skal anerkende alle rettigheder og krav på betaling fra de, der har ophavsretten.
– Det agter bibliotekerne selvfølgelig at fortsætte med.
Til slut opfordrer de kulturministeren til at sætte tingene på plads fra politisk side i forhold til markedsgørelsen.
Det bør ske ved »markant og tydeligt at understrege folkebibliotekernes fortsatte forpligtelse og legitimitet til at fremme og understøtte oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet – også i vor fælles digitale fremtid.
Til sidst opfordrer han ministeren til at arbejde for en modernisering af ophavsretslovgivningen, så både rettighedshavere og public service hensyn bliver tilgodeset.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278