15 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ny lov skal lukke Roj TV

Ny lov skal lukke Roj TV

Tirsdag, 19. juni, 2012, 12:07:38

Om få dage ventes regeringen at barsle med lovændringer, der gør det muligt at lukke ned for radio- og tv-stationer, der »opfordrer til terrorisme«.

Mette Kramer Kristensen

I januar afviste Københavns Byret at fratage den kurdiske tv-station Roj TV’s sendetilladelsen. Men nu kan ny lovgivning være på vej, der gør det nemmere at fratage medier sendetilladelsen.

Det bekræfter Kulturministeriet overfor Arbejderen:

– Vi håber, at vi senere på måneden kan komme med et udkast til lovændringer, som kan vedtages til efteråret, oplyser Lars Banke, chef for Kulturministeriets mediekontor til Arbejderen.

Efter byrettens dom i januar lagde justits- og kulturministeren i en fælles udmelding op til at loven skulle strammes.

Da statsminister Helle Thorning-Schmidt i torsdags besøgte Tyrkiets premierminister Recep Erdogan, lovede hun at sætte turbo på lovændringen.

– Tyrkerne er meget glade for dommen i Københavns Byret. Men de undrer sig stadig over, at Roj TV har sendetilladelse i Danmark. Og det gør vi jo egentlig også. For hvis PKK bliver anset for at være en terrororganisation, er det lidt mærkeligt, hvis de kan sende radio og tv i Danmark, lød det fra Helle Thorning-Schmidt efter mødet.

Hendes udtalelser kommer på trods af, at Roj TV aldrig er blevet dømt for hverken at tilskynde til terror eller udøve terror, men for at være for ensidige i deres dækning af den kurdiske oprørsbevægelse PKK, der står på EU og USA’s terrorlister.

Lars Banke vil ikke fortælle, hvilke konkrete ændringer der er på vej. Han henviser til den fælles udmelding, som justitsministeren og kulturministeren kom med i januar. Heri slår de to ministre fast, at de vil sikre at lovgivningen »… giver adgang til at skride ind over for radio- og tv-stationer, som opfordrer til terrorisme«.

Det undrer ekspert i mediejura Oluf Jørgensen, at regeringen mener, at det er nødvendigt at ændre lovgivningen:

– Det er et alvorligt indgreb at inddrage en tv-stations sendetilladelse, siger han til Arbejderen.

I dag er det Radio- og tv-nævnet, der udsteder og inddrager sendetilladelser til medier i Danmark. Hvis domstolene fremover skal kunne inddrage sendetilladelser med henvisning til terrorloven, kræver det en lovændring.

– Loven er klar nok i dag: Domstolene tager stilling til, om et medie har overtrådt lovgivningen og eksempelvis viderebragt hadefulde budskaber i sine programmer. Og så har vi et uafhængigt radio- og tv-nævn, der tager stilling til, om et medie skal have inddraget sin sendetilladelse, forklarer Oluf Jørgensen, forskningschef i pressejura på Danmarks Journalisthøjskole, til Arbejderen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. jun. 2012 - 12:07   03. sep. 2012 - 10:53

Medier