Årets folk-festival fornyer sig med udendørs scene, armbånd og flere yngre kunstnere. Samtidig fejres Woody Guthries 100 års fødselsdag.
FESTIVAL
Først og fremmest er Tønder Festival kendetegnet ved sin særlige musikgenre, international folkemusik i hele sin bredde – eller som festivalen selv ynder at benævne det folk & rootsmusik.
Har man været i Tønder, ved man også, at selv om der er en festivalplads med de to store musiktelte og et væld af aktiviteter og mødesteder, involverer festivalen hele byen, og man vandrer rundt fra koncertsted til koncertsted. Og køber billetter til de enkelte koncerter.
Men i år vendes der op og ned på traditionerne.
Publikum får mulighed for at købe armbånd til hele festivalen, eller en eller flere dage, som giver adgang til alle koncertoplevelser.
Der bliver også premiere på en helt ny open-air scene på festivalpladsen med plads til cirka 5000 publikummer. Open-air scenen vil blandt andet danne rammen om den officielle åbning af festivalen.
I det hele taget bliver festivalpladsen nu i endnu højere grad the hot spot og et samlet afgrænset område med flere nye scener.
De nye scener erstatter spillestederne i Tønderhallerne og på gymnasiet. Tre spillesteder i byen er dog fortsat en del af festivalen, nemlig Tønder Kulturhus, Kunstmuseet og den traditionsrige Visemølle. Til disse tre steder er det stadig muligt at købe særskilte billetter.
Fornyelse
Men ellers lægger festivalen i år vægt på både fornyelse og foryngelse.
– Fornyelse er afgørende nødvendig, og det er vigtigt for os både at arbejde med formatet og musikken. Derfor byder vi i langt højere grad end tidligere velkommen til flere yngre kunstnere, der befinder sig i det levende felt mellem folk, roots, indierock, alternativ country og singer/songwriter-genrerne, siger Carsten Panduro, mangeårig kunstnerisk leder af Tønder Festivalen.
Men selv om fornyelsen er i højsædet, er der også plads til de gamle gengangere og kendinge som skotske Runrig, britiske Oysterband og danske Niels Hausgaard og Allan Olsen.
De to sidstnævnte står traditionen tro for den første aften, hvor alt kan ske.
Tradition
Den legendariske festival i Tønder så dagens lys første gang i 1975. Mange af folkemusikkens legender har gæstet den i årenes løb.
Dog aldrig Woody Guthrie – af gode grunde. Da festivalen blev født, havde han været død i otte år, og inaktiv i mange flere. Men hans ‘ånd’ har svævet over festivalen, fra den første streng blev slået an, og det første ord sunget.
Allerede den anden festival bød på »A Tribute to Woody Guthrie«. Og i år er han på programmet igen.
Den 14. juli er det nemlig 100 år siden, Woody Guthrie blev født, og det fejrer Tønder Festivalen med et særligt fokus på den store amerikanske sangskriver. Det sker blandt andet med et besøg af The Guthrie Family med Arlo Guthrie i spidsen.
Et særligt dansk projekt i anledning af 100-året er en cd-udgivelse med danske fortolkninger af Woody Guthrie, som præsenteres lørdag under festivalen. Her medvirker blandt andre Benny Holst, Mikael K, Laura Mo, Erik Grip, Arne Würgler m.fl.
Intet tyder således på, at den 38. udgave af Tønder Festival bliver kedelig.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278