Roskilde Festival og Nødhjælpens Ungdom sætter fokus på Israels ulovlige besættelse af Vestbredden ved at opføre et stykke af den israelske mur.
Siden Israel begyndte at opføre den enorme separationsbarriere for 10 år siden på Vestbredden, er den humanitære situation for palæstinenserne blevet voldsomt forværret.
Derfor opfører Roskilde Festival i samarbejde med Nødhjælpens Ungdom en 16 meter lang, otte meter høj og tre meter bred betonmur ved siden af Orange Scene på årets Roskilde-festival.
– For Roskilde Festival handler det ikke om at vælge side rent politisk, men fra et medmenneskeligt synspunkt er det ganske enkelt ikke i orden, at det fortsætter, siger festivalens talskvinde Christine Bilde.
Hun henviser blandt andet til tal fra FN, der viser at 44 procent af Vestbreddens befolkning nu er afhængig af fødevarehjælp udefra, lige som de i gennemsnit har adgang til halvdelen af den mængde vand, som verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler.
85 procent af det, der skal ende med 700 kilometers betonmur og elektrisk hegn, er bygget på ulovligt beslaglagt palæstinensisk jord i strid med folkeretten.
Det betyder blandt andet, at 40 procent af Vestbredden er utilgængelig for dens egen befolkning, som på grund af muren er afskåret fra deres marker og brønde.
– Muren på Roskilde Festival er både et symbol på et stort humanitært problem, og en appel om forandring, der kan give alle mennesker i området et værdigt liv, fortsætter Christina Bilde.
Hun understreger at den dårlige situation for Vestbreddens palæstinensiske befolkning er menneskeskabt, og at det derfor også er muligt at forbedre den.
Israels oprindelige begrundelse for at bygge den store barriere var oprindelig at forhindre terrorister fra Vestbredden i at trænge ind i Israel. Den internationale domstol har siden vurderet, at dette formål ikke er lovligt.
Nødhjælpens Ungdom var før kendt som Folkekirkens Nødhjælps Ungdomsnetværk. Roskilde-muren fejrer samtidig 10 års jubilæum for den første humanitære pantindsamling på festivalen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278