To menneskeretseksperter i Tyrkiet og en ekspert i pressejura er blandt de vidner, som Roj TV får lov til at føre i Østre Landsret.
Den kurdiske tv-station Roj TV får lov til at føre fem af sine »forbudte« vidner, når terrorsagen mod dem starter op den 29. oktober.
Det besluttede Østre Landsret i går. Kendelsen vækker glæde hos Roj TV’s forsvarer, Bjørn Elmquist:
– Det er glædeligt, at landsretten har besluttet at man vil være bedre klædt på til at træffe sin afgørelse end byretten var det, siger han til Arbejderen.
I januar kendte Københavns Byret Roj TV skyldig i at være for ensidig og bringe ukritiske interviews med den kurdiske oprørsbevægelse PKK, og modtage penge fra PKK, der står opført på EU’s og USA’s terrorlister.
Roj TV blev ikke dømt at tilskynde til terror eller udøve terror.
Da sagen mod Roj TV kørte i Københavns Byret, afviste retten 11 ud af de 13 vidner, som Bjørn Elmquist gerne ville føre. Nu får Bjørn Elmquist lov til at føre fem af disse vidner ved ankesagen .
Landsretten vil dog stadig ikke lade advokat og formand for Radio- og tv-nævnet, Christian Scherfig, tre tidligere kurdiske borgmestre, det kurdiske medlem af Tyrkiets parlament, Leyla Zana og tre bidragsydere til Roj TV vidne.
Blandt de vidner som får lov at blive hørt, er Oluf Jørgensen, cand. jur og ekspert i pressejura på Danmarks Journalisthøjskole:
– Han kan fortælle retten om, hvilke traditioner andre lande har for at lave interviews. Så selvom der måske er tale om »mikrofonholderi«, har det altså ikke noget med propaganda at gøre. Og en af grundene til at PKK’s interviews i Roj TV kan virke massive, er at de tyrkiske politikere boykotter Roj TV. Derfor er der ikke den debat, vi kender herhjemme, fortæller Bjørn Elmquist.
Også to danske journalister, der tidligere har interviewet PKK i bjergene, skal fortælle om deres oplevelser.
– De skal fortælle om, hvilke kriterier PKK stiller for at blive interviewet. Da TV2 lavede et portræt af PKK var det jo også med PKK’s flag i baggrunden. Når man skal vurdere sagen mod Roj TV, er det vigtigt at forstå, at PKK stiller krav for at blive interviewet. Disse krav må man ikke forveksle med at den tv-station, der laver interviewet udøver terrorpropaganda. Så skal TV2 jo også terrorsigtes, uddyber Bjørn Elmquist.
Endelig får Haluk Gerger, tidligere formand for Tyrkiets største menneskerettighedsorganisation, IHD og Kerim Yildiz, advokat og direktør i menneskeretsorganisationen Kurdistan Human Rights Project (KHRP) også lov til at komme i retten.
– De skal belyse vilkårene for ytringsfriheden i Tyrkiet. Især arbejdsforholdene for journalister. Det kan være med til at vise, hvor meget Roj TV betyder for demokratiet og muligheden for at ytre sig i Tyrkiet, uddyber Bjørn Elmquist.
Anklager Jakob Buch-Jepsen fra Københavns Politi er kortfattet ovenpå kendelsen:
– Vi tager beslutningen til efterretning. Vi må konstatere, at retten mener, at det ikke kan udelukkes, at disse vidners forklaringer kan have betydning for sagen, siger anklageren til Arbejderen.
Østre Landsret har afsat 40 retsdage til sagen. Sidste retsmøde er den 14. juni 2013.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278