27 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Før Tyskland gik af lave

Før Tyskland gik af lave

Torsdag, 02. august, 2012, 11:27:01

Det tyske kejserdømme er væltet og adelen stukket af. Erik Koskelas »Tro, håb og had« giver en både historisk og spændende indføring i Tyskland før nazismen kom til magten.

Den tyske socialdemokrat Phillipp Scheidemann udråber den 9. november 1918 den tyske republik fra Rigsdagsbygningens vestbalkon i Berlin.
Bundesarchiv

Boganmeldelse

af Bjarne Nielsen

I en atmosfære af vold og frygt gennemlever hovedpersonerne i Tro, håb og had en række afgørende begivenheder i de for Tyskland afgørende år mellem 1918 og 1930. Den danske forfatter og historiker Erik Koskelas følger dette samfund i opløsning og forandring:

Fra kejserdømmets fald og den efterfølgende hungersnød, borgerkrigen, en ruinerende inflation og – med nogle få »gyldne og brølende år« som undtagelse –til  et verdensomspændende børs­krak med depression og massiv fattigdom til følge.

Samtidig skal de, fra Første Verdenskrig, hjemvendte tyske soldater finde deres plads i det nye samfund:et job i det civile liv, skaffe kone og børn mad på bordet.

Nogle får dagligdagen til fungere, men for andre er der enten intet arbejde til dem, eller de føler sig uvelkomne og fremmedgjorte i den nye stat, som de socialdemokratiske og liberale partier forsøger at etablere.

Det udvikler sig efterhånden til en dødsens farlig kamp mellem demokratiforkæmperne og de konservative magtcentre, der nærmede sig de nationalistiske, voldsfikserede bevægelser.

Fra 1930 fokuserer bogen på den unge, fattige studerende August Leonhardt og hans kæreste fra overklassen, Bella Steinhem. På trods af de mange politiske slagsmål og drab omkring dem nyder de livet i Berlin og passer deres studier.

Rigsdagsvalget den 14. september 1930 bekymrer dem kun lidt, indtil August tilfældigt overværer et slagsmål mellem nazister og kommunister.

Erik Koskela er cand.phil. i engelsk og har arbejdet i forlagsbranchen indtil 2003. En mangeårig interesse for især Tysklands historie i det 20. århundrede, ligger bag hans roman.

Den er overordnet baseret på faktiske begivenheder og personer, men er en politisk spændingsroman gennemsyret af frygt og vold, fra perioden hvor Hitler og nazisterne kæmper for magten i Tyskland.

Handlingen er meget tro mod virkelighedens begivenheder, men bæres igennem af fiktive personer. Det gør den spændende og kan forhåbentligt inspirere til at reflektere over vore dages udfordringer med højrekræfterne.

Bogens morale er, at »De, der ikke kan huske historien, er tvunget til at gentage den«, og den kan absolut anbefales.

Erik Koskela: Tro, håb og had. 456 sider 300 kroner. Muusmann forlag.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. aug. 2012 - 11:27   03. sep. 2012 - 10:38

Bøger