»Socialdemokratisk efterretningsvirksomhed – fra Hedtoft til Krag«. Det er titlen på en forelæsningsrække på Folkeuniversitetet fire tirsdage i september.
KØBENHAVN – Socialdemokratisk efterretningsvirksomhed før og under den kolde krig har af gode grunde været et kontroversielt emne.
Det ligger i efterretningsarbejdets natur, at det har det bedst uden for rampelyset, men med åbning af relevante arkiver i ind- og udland kan der efterhånden stykkes en spændende historie sammen.
Det er denne historie, der er omdrejningspunktet for Folkeuniversitetets nye forelæsningsrække.
Virksomhedens organisatoriske basis var Hovedorganisationernes Informations-og Propagandaafdeling (HIPA) 1935-1941 og Arbejderbevægelsens Informations Central (AIC) 1944-1973, begge primært rettet mod bekæmpelse af danske kommunister.
Arbejdsmetoderne var dels almindelig propaganda, dels indsamling af informationer fra åbne og lukkede kilder, herunder personregistrering og samarbejde med danske og udenlandske efterretningstjenester.
Forelæsningsrækken, der er arrangeret i samarbejde med Arbejdermuseet & ABA, vil præsentere nogle af de vigtigste resultater af de seneste års forskning i emnet samt perspektivere disse i en bredere efterretningshistorisk kontekst.
Arbejdermuseet, Rømersgade 22, København
Fire tirsdage, 4/9-25/9, kl. 16.15-18
Tilmelding og yderligere information på: www.fukbh.dk
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278