EU lægger pres på grækerne
Blogs

EU lægger pres på grækerne
Om 18 dage skal grækerne til valg. Enhedslistens søsterparti, Syriza, står til at vinde. Partiet lover opgør med EU's nedskæringspolitik, men vil samtidig fastholde Grækenland i euroen.
Den 25. januar, mere end to år før tid, skal grækerne til valg. Meningsmålingerne viser ret entydigt, at Syriza står til at vinde. De går til valg på, at de både vil blæse og have mel i munden.
På den ene side slår partiet fast, at der skal genforhandles på de økonomiske aftaler, der vælter byrderne fra euroens krise over på den almindelige befolkning. At de vil tage et opgør med nedskæringspolitikken.
På den anden side fastholder partiet, at Grækenland skal blive såvel i EU som i euroen.
Syriza går til valg på, at de både vil blæse og have mel i munden.
Signalerne til Grækenland er truende, klare og håndfaste: Grækerne skal blive ved med at følge den økonomiske kurs, der er dikteret. Det ser man, når Den Internationale Valutafond suspenderer den finansielle hjælp til Grækenland, indtil en ny regering er på plads.
Det ser man når den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, advarer Grækenland mod at afvige fra kursen med økonomiske reformer, og understreger, at en ny regering i Athen vil blive fastholdt på de løfter, som er fremsat af den nuværende regering. Og når EU's kommissær for økonomiske anliggender, Pierre Moscovici, slår fast, at den nuværende græske nedskæringspolitik er nødvendige økonomiske reformer.
Vi husker alle da diverse ”hjælpepakker” blev stillet op for at holde Grækenland i euroen. Der var stor frygt hos de andre eurolande for, hvad der ville ske, hvis Grækenland trådte ud. I dag er signalerne anderledes: Tysklands udmelding er – ifølge Der Spiegel – at grækerne enten må indordne sig under vilkårene eller må forlade euroen.
Om det vil gå sådan, kan være svært at sige – men konflikten er der og er tydelig og markant. Det ser umuligt ud at vælge både et reelt opgør med euroens krisepolitik, og samtidigt have en ”vi vil blive i euroen” dagsorden.
Så hvad sker, der når vælgerne med stor sandsynlighed giver Syriza valgsejren og regeringsmagten? Hvordan vil partiet navigere – og hvilke hensyn vil veje tungest? Hensynet til at beskytte befolkningen mod de dikterede økonomiske nedskæringer? Eller hensynet til at gøre hvad der skal til for at blive i euroen? Det ser fortsat ud til, at grækerne går en svær tid i møde.