20 Jul 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Tre analyser bekræfter: Evo Morales vandt valget uden snyd

Blogs

Nikolaj Møller Kofod
International sekretær i Kommunistisk Parti

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 11. marts, 2020, 09:15:01

Tre analyser bekræfter: Evo Morales vandt valget uden snyd

Anklagerne om valgfusk er modbevist i tre analyser. Essensen er, at Evo Morales blev genvalgt ved et regulært valg. Kuppet mod Morales kan ikke bortforklares, og nu skylder EU og den danske regering os en forklaring og Bolivia en ny holdning.

Den 20. oktober 2019 var der præsidentvalg i Bolivia. Den siddende præsident Evo Morales fik 47 procent af stemmerne og havde kurs mod genvalg i første valgrunde.

Udenrigsminister Jeppe Kofod må komme ud af sit 'flyverskjul' og nu erkende, at den tavse accept af kuppet mod Evo Morales var en alvorlig fejl.

Men så blev der rejst anklager om valgfusk – blandt andet fra Organisationen af Amerikanske Stater (OAS), der havde valgobservatører i landet. En foreløbig rapport fra disse konkluderede, at der var tegn på manipulation af valgresultatet til fordel for Evo Morales.

Deres kritik blev øjeblikkelig omsat til demonstrationer og vold i gaderne flere steder i Bolivia – primært i de regioner, hvor højrefløjen står stærkt. Volden eskalerede, og militæret samt dele af politiledelsen 'anbefalede' i starten af november Evo Morales at træde tilbage. Det gjorde han den 10. november og gik i eksil i Mexico i et forsøg på at stoppe volden.

Et militærkup var dermed en realitet. 

EU og USA bød kuppet velkommen

Internationale medier og politiske ledere i USA, EU og andre vestlige lande har hilst opgøret med Evo Morales velkommen og dækket sig bag OAS's anklager om valgfusk.

Men nu er der kommet hele tre videnskabelige analyser, som alle konkluderer, at der ikke er hold i påstanden om valgfusk til fordel for Evo Morales.

Allerede den 11. november foretog den amerikanske tænketank CEPR hele 500 computersimuleringer på basis af optællingsresultaterne i Bolivia og konkluderede, at der ikke var statistiske tegn på valgsvindel – beskrevet i Arbejderen den 12. november.

10 dage senere offentliggjorde professor Walter Mebane på Michigan University en mere gennemarbejdet analyse, der konkluderer, at Evo Morales vandt valget. Og selv hvis der havde været tale om enkelte uregelmæssigheder, vandt Morales stadig valget i første runde.

>>LÆS OGSÅ: Amerikanske ekspert afviser OAS's anklage om valgfusk i Bolivia

Og nu er den tredje analyse kommet, denne gang fra forsker ved det anerkendte universitet Massachussets Institute of Technology (MIT). De har foretaget en dybtgående analyse af præsidentvalget.

Forskernes konklusion er klar: Der er intet tegn på manipulation. Evo Morales vandt valget og burde i dag være landet præsident og ikke tvunget i eksil af en kupregering. MIT-forskernes redegørelse omtales i store medier som The Washington Post i USA og The Guardian i Storbritannien.

OAS baserer påstanden om valgfusk på, at rapporteringen fra optællingen af stemmer stoppede i nogle timer på grund af tekniske vanskeligheder. Da den blev genoptaget, stod Evo Morales en smule stærkere, end da rapporteringen stoppede.

Det er ikke mindst dette forhold, som MIT-forskerne John Curiel og Jack R. Williams har studeret i detaljer, og de skriver blandt andet: "Tendensen i den foreløbige optælling, fraværet af noget stort hop i støtten til Morales, efter at optællingen havde været standset, og størrelsen af Morales forspring virker alle legitime. Alt i alt virker OAS's statistiske analyser og konklusioner dybt mangelfulde", skriver Curiel og Williams.

Udenrigsminister Jeppe Kofod tier

At OAS har en betændt og dårlig sag bekræftes af, at organisationen er tavs og ikke svarer på henvendelser fra forskerne og medierne.

Allerede fire dage efter kuppet fordømte Kommunistisk Parti kuppet og krævede, at den danske regering, EU og FN afviste kupregeringen og den fungerende kuppræsident Jeanine Añez. Den dokumentation, som siden er lagt frem, og den grusomme politik, som kupregeringen fører, mere end bekræfter, at vi havde ret i vores fordømmelse og krav.

Der er valg i Bolivia den 3. maj. Evo Morales bliver nægtet adgang til at stille op. I stedet har hans parti MAS – Bevægelsen for Socialisme – opstillet Luis Arce, og han fører pænt i meningsmålingerne. Hvis ikke Arce vinder på valgdagen, står vi med valgsvindel af værste skuffe.

Den danske regering og udenrigsminister Jeppe Kofod må komme ud af sit 'flyverskjul' og nu erkende, at den tavse accept af kuppet mod Evo Morales var en alvorlig fejl.