27 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Genbrug er ikke mode!

Blogs

Nynne Nørup
Erhvervs ph.d.-studerende ved UFF-Humana og DTU Miljø
Uddannet Civilingeniør i Miljøteknologi med speciale i genbrug og genanvendelse af tøj og tekstil. Arbejder på frivillig basis med affaldsplanlægning i IUG og har været facilitator ved børne- og ungdomsklimatopmødet i 2009.
Blogindlæg af Nynne Nørup
fre. 04. maj - 2018
ons. 04. apr - 2018
tor. 14. dec - 2017

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 14. december, 2017, 10:11:56

Genbrug er ikke mode!

At betegne genbrug som moderigtigt står i vejen for at gøre genbrug til en selvfølgelighed for den brede befolkning. Løsningen er heller ikke, at gøre flere fattigere med flere økonomiske reformer, der presser specielt udsatte børnefamiliers økonomi og dermed også deres mulighed for at købe (nyt) tøj til børnene.

I sidste klimakommentar skrev jeg om, at vores overforbrug af tøj og tekstiler fører til, at helt nyt tøj bliver sendt til forbrænding.

Hvis vi skal holde os i modesproget, så skal det være mainstream at købe brugt; noget alle gør og bliver ved med at gøre.

Skal vi overforbruget til livs, skal vi begynde at bruge vores tøj mere – enten ved at bruge det tøj, vi allerede har, noget længere, eller ved at cirkulere det gennem genbrugsbutikker, byttemarkeder, privat salg og så videre.

Vi skal holde op med at betegne det at købe brugt som mode eller en trend. Ting går af mode eller holder op med at være trendy. En bestemt mode og trend har også sin egen målgruppe. Derfor giver det sig selv, at man ikke kan omtale brug eller genbrug som mode.

Hvis vi skal holde os i modesproget, så skal det være mainstream at købe brugt; noget alle gør og bliver ved med at gøre.

Det betyder ikke, at man ikke kan købe sig til den nyeste mode, når man køber brugt. Men at betegne genbrug som moderigtigt står i vejen for at gøre genbrug til en selvfølgelighed for den brede befolkning.

Løsningen er heller ikke, at gøre flere fattigere med flere økonomiske reformer, der presser specielt udsatte børnefamiliers økonomi og dermed også deres mulighed for at købe (nyt) tøj til børnene.

Det skal være dig og mig, vores familier og omgangskreds, der skal ændre adfærd. Ikke fordi vi ikke har råd til andet, men fordi det er det man gør, fordi det er det, der giver mest mening.

Hvordan når vi så dertil, at det ikke kun er de hippe eller de økonomiske trængte, der er de primære forbrugere af brugt tøj? Det er der desværre ikke en nem løsning eller et enkelt svar på.

Men en del af løsningen er helt sikkert, at det skal gøres lige så let at købe brugt, som det er at købe nyt. Apps til handel mellem private er et af de rigtigt positive tiltag, der er sket de sidste par år, men helt at få knækket koden til at sikre samme bekvemmeligheder som i det øvrige onlinemarked mangler stadig.

Ikke mindst i forhold til at få de traditionelle indsamlingsorganisationers genbrugssalg online. Indsamlingsorganisationer kan via deres indsamlinger af genbrugstøj og tekstiler sikre et bredere og bedre udvalg og tilgængelighed af varer i hele landet.

Et andet vigtigt tiltag er igen at gøre det til en selvfølgelighed at få sit tøj repareret. Vi skal gøre op med myten om, at vi ikke har råd. Ja, det kan synes dyrt at få repareret tøj i forhold til nyprisen på meget tøj, men løsningen er ikke, at vi skal presse prisen på reparationer ned, men derimod at sikre, at tøj koster hvad det bør i forhold til de reelle produktionsomkostninger.

Og så skal vi begynde at ønske os brugte ting. Det lyder måske fjollet, men indtil det bliver reglen frem for undtagelsen at købe brugt, bliver vi nødt til at italesætte det at man køber brugt som selvfølgeligheder. Og hvad er mere oplagt end at slå fast, at det give en brugt gave er en god og værdsat gave?