27 Feb 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kan man upcycle?

Blogs

Nynne Nørup
Erhvervs ph.d.-studerende ved UFF-Humana og DTU Miljø
Uddannet Civilingeniør i Miljøteknologi med speciale i genbrug og genanvendelse af tøj og tekstil. Arbejder på frivillig basis med affaldsplanlægning i IUG og har været facilitator ved børne- og ungdomsklimatopmødet i 2009.
Blogindlæg af Nynne Nørup
fre. 04. maj - 2018
ons. 04. apr - 2018
tor. 14. dec - 2017

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 04. maj, 2018, 15:29:45

Kan man upcycle?

Der er ingen tvivl om, at vi skal anvende jordens ressourcer bedre. Det giver god mening at begynde at forstå og bruge ressourcerne cirkulært fremfor engangsforbrug.

Som en del af specielt den cirkulære økonomi er genanvendelse blevet en vigtig del af løsningen for bæredygtighed i virksomheder og i samfundet. Og ikke bare genanvendelse, man taler også om upcycling. Altså at materialerne skal genanvendes til noget med en højere værdi. Men hvad menes der med en højere værdi?

Ingen gen-anvendelses-mulighed løser overforbrug. Ligegyldigt om vi kan kalde det upcycling eller bare genanvendelse.

Man får nemt den opfattelse, at der alene er tale om en højere økonomisk værdi. Eksempelvis er processen til at genanvende tekstiler til interiør i bilindustrien sammenlignelig med den, man bruger, når man laver møbler af tekstiler.

Miljøbelastning

Alligevel omtales genanvendelsen af tekstiler i bilindustrien som downcycling, mens genanvendelsen i møbler er upcycling. Der er ingen tvivl om, at vi skal anvende jordens ressourcer bedre. Det giver god mening at begynde at forstå og bruge ressourcerne cirkulært fremfor engangsforbrug.

Også genanvendelse indebærer en miljøbelastning. Selv når en trøje genanvendes til en ny trøje, giver det et materiale tab og kræver nye ressourcer. Så selv hvis upcycling skal tillægges andet end økonomisk værdi, er det nødvendigt med kriterier for at kunne vurdere, om det miljømæssigt og socialt er bedre end alternative genanvendelsesmetoder.

Derfor er det vigtigere at definere, hvad der gør et produkt mere bæredygtigt, fremfor om det skal kaldes upcylced. Specielt set i lyset af, at der stadig går nogen tid, før der kommer volumenen i genanvendelse af tøj til tøj.

Tekstiler

Genanvendelse af tekstiler er begrænset. Den er primært meget simpel, enten i form af at klippe tekstilerne til klude eller at opkradse tekstilerne og anvende dem som eksempelvis isolering i vaskemaskiner eller bildøre. Men selvom det lyder som noget, man kan anvende alt til, er der krav og specifikationer, som det genanvendte materiale skal leve op til. Præcis ligesom for alle andre materialer.

Tekstiler er et komplekst materiale, og med de teknologier, der er i dag, skal der både tages højde for tekstilproduktets type, hvad stand det er i, hvordan produktet er fremstillet (hvordan det er vævet eller strikket) og af hvilke fibertyper. Farven har også en betydning.

Det gør det vanskeligt at fremstille et materiale af alt det kasserede tekstilmateriale, som der er aftagere til. En del af det kan og skal løses ved innovation af nye teknologier til at genanvende tekstiler. En stor del er dog allerede muligt at løse ved at designe og producere bedre.

Selvom produktionsfasen omtales, får den slet ikke den prioritering eller fokus, der er behov for. For selv i den cirkulære økonomi regnes der med økonomisk vækst, og i modebranchen er det stadig ensbetydende med mere salg.

Derfor skal man huske, at absolut ingen genanvendelsesmulighed løser overforbrug. Ligegyldigt om vi kan kalde det upcycling eller bare genanvendelse.