02 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Handicap og frivillighed

Blogs

Stig Langvad
Medlem af FN's Handicapkomité
Valgt af FN til komitéen under Handicapkonventionen, som følger hvordan medlemslandene behandler mennesker med handicap. Tidligere formand for Danske Handicaporganisationer.
Blogindlæg af Stig Langvad

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Lørdag, 10. august, 2013, 09:15:01

Handicap og frivillighed

Frivilligheden har altid været der. Og frivilligheden skal fortsat være til stede. Der skal arbejdes bevidst med at inkludere handicappede i det frivillige arbejde.

Der er mange personer med handicap, der er frivillige i den ene eller den anden sammenhæng.  Den seneste årsrapport om frivillighed i Danmark viser for eksempel, at 38 procent af førtidspensionisterne er frivillige. Det er positivt, fordi det at vælge frivillig, giver muligheder for at skabe deltage i samfundslivet på lige vilkår med andre.

Samtidig kan det, at netop personer med handicap er synlige frivillige, være med til at nedbryde fordomme, fordi det er i mødet mellem mennesker, at den indbyrdes forståelse for hinanden skabes.

Derfor skal vi gøre os alle mulige anstrengelser for at forbedre mulighederne for, at alle kan være frivillige. Og det skal også være muligt at være frivillig andre steder end inden for det sociale område og i handicaporganisationerne, hvor det er mest normalt i dag at finde frivillige med handicap.

Der er selvfølgelig grænser for, hvad frivilligheden kan påtage sig.

Der er heldigvis mange steder, hvor frivillige efterspørges til at løfte en opgave. Det er positivt, særligt når der er mange, der gerne vil være frivillige.

Men der er brug for, at de offentlige myndigheder, små lokale virksomheder båret af frivillighed, og ikke mindst de mange tusind frivillige organisationer, bliver endnu bedre til at inkludere mennesker med handicap blandt deres frivillige.

Det kræver en stærkere offentlig prioritering at fremme inkluderende rammer for det frivillige engagement. Og det vil nogle gange også kræve en økonomisk håndsrækning, men det vil være det hele værd flere gange.

Diskussionerne, om hvorvidt det er en god eller dårlig ide at tænke frivilligheden i forhold til personer med handicap, har bølget frem og tilbage gennem de seneste årtier, nærmest gennem de seneste to århundreder. Og det er en debat, der stadig kan tænde sindene hos fortalere og modstandere.

Der er selvfølgelig grænser for, hvad frivilligheden kan påtage sig. Vi skal huske på, at der skal være tale om frivillighed. Derfor skal forsyningssikkerheden være i orden. Samtidig er der grænser for, hvor høj en grad af professionalisme og fagspecifikke kompetencer, man kan forlange af den enkelte frivillige. Der er opgaver, som kun kan løses af uddannede ansatte for at sikre kvaliteten og retssikkerheden.

Den frivillige verden har bevist, at den er i stand til at skabe nogle løsninger, som er innovative i forhold til det, som den ofte mere tunge offentlige administration kan finde på. Derfor er det vigtigt at understøtte den kreativitet, der findes indenfor det frivillige område.

På handicapområdet er mange ting skabt af frivillighedens vej og derefter overtaget af det offentlige. Det kan og bør ske i fremtiden også. Og måske kan og skal endnu flere opgaver udvikles i samarbejde med, og måske endda løses i og af den frivillige verden!

Frivilligheden har altid været der. Og frivilligheden skal fortsat være til stede.