10 Dec 2023  

KBH: Let skyet, 10 °C

Vennerne i Davos

Blogs

Trine Pertou Mach
Medlem af bestyrelsen i ActionAid International
Blogindlæg af Trine Pertou Mach
søn. 11. feb - 2018
tor. 10. aug - 2017
ons. 17. maj - 2017

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Søndag, 11. februar, 2018, 08:32:30

Vennerne i Davos

Davos er stedet, hvor ikke mindst ministre – nuværende, forhenværende og håbefulde kommende – vil give deres højre arm og halve pr-budget for at blive set. Erhvervsminister Brian Mikkelsen havde fået plads ved højbordet.

I slutningen af januar var den økonomiske og politiske "verdenselite" til sin årlige samling i Davos.

Lige som resten af eliten var erhvervsministeren begejstret for USA’s præsident Trumps skattelettelser til erhvervslivet. 

Det er stedet, hvor ikke mindst ministre – nuværende, forhenværende og håbefulde kommende – vil give deres højre arm og halve pr-budget for at blive set. Erhvervsminister Brian Mikkelsen havde fået plads ved højbordet og sendte en lind strøm af meldinger hjem på sociale medier om sin tilstedeværelse.

Verdens enfant terrible

Og lige som resten af eliten var erhvervsministeren begejstret for USA’s præsident Trumps skattelettelser til erhvervslivet og proklamerede, at det nok skulle få flere danske selskaber til at investere i USA.

At Trump med sin skattereform – ifølge den amerikanske Kongres’ budgetkontor – vil øge det statslige underskud med 1.700.000.000.000 amerikanske dollars frem mod 2028, er vel en lille pris at betale for at gøre de sindssygt rige endnu rigere.

Prisen for underskuddet kommer til at blive betalt af de millioner af mennesker i USA, der i forvejen ikke har noget af give af. Adgang til sundhed for pensionister, velfærdsprogrammer og hele den offentlige uddannelsessektor vil blive endnu ringere, end den er i forvejen og det siger ikke så lidt.

Ifølge en rapport fra Consumer Financial Protection Bureau har hver tredje amerikanske husholdning svært ved at få nok mad på bordet, få råd til tag over hovedet, betale lægehjælp og medicin. Hver tredje! Det bliver ikke den del af USA, der får gavn af skattereformen, selvom den hele tiden italesættes sådan.

Men det er tilsyneladende ikke noget, som bekymrer i Davos, her blev der skålet for nye investeringer. "Kom til USA og lad os gøre forretning sammen", "vores vækst er høj og skattetrykket lavt", var Trumps besked til de mange fremmødte, der stod i kø for at høre ham tale. Og det var noget, de fremmødte kunne lide at høre.

Trump blev hyldet i Davos som den hjemvendte søn, da han ikke afviste internationalt samarbejde. Et lettelsens suk har sikkert lydt i mangt en krog, da den vestlige verdens enfant terrible var afdæmpet og talte i et forretningssprog, magthaverne kunne forstå.

Jeg forstår godt deres bekymring. Trump er nationalist og hans "America first"-politik kan være en trussel mod neoliberalismen og globalisering af økonomien. Den trussel er ikke ændret. Derfor har  eliten i Davos stadig grund til at være bekymret, selvom præsidenten ikke tweetede supermagten tættere på en atomkrig i de dage.

Grund til bekymring

Men verdens venstreorienterede har endnu mere grund til at være bekymrede.

Neoliberalismen er kapitalismens sidste måde at ekspandere på og udfordre de traditionelle industrilande i takt med, at produktion udflyttes. Trumps alliance er mellem kapital og de privilegerede dele af den nationale arbejderklasse mod det ikke-nationale.

Verden har tidligere i krisetider set disse alliancer og konsekvenserne af deres politik. Det har et skræmmende perspektiv. Og der er grøde nok rundt om i Europa, der kan få kortsynede og forskrækkede partier til at gå ned af samme spor eller knap så brovtende varianter af det.

Når man ser på dansk politik, er det store spørgsmål, om Brian Mikkelsen og politisk ligesindede i det store Christiansborg-flertal helt forstår konsekvenserne og perspektiverne.

Selvfølgelig skal venstrefløjens projekt ikke være et lunkent forsvar for en halvsocial justering af neoliberalismen – fordi det er det, der er  – eller et ’Danmark først’-perspektiv. Kapitalen søger konstant hen, hvor afkastet er størst, og ofte hvor produktionsomkostningerne er lavest. Derfor er det nødvendigt at gå op i mod udbytning globalt og bygge international regulering op, der faktisk gavner de 99 procent.