08 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Berlinerkunst indtager København

Berlinerkunst indtager København

Fredag, 18. juni, 2010, 10:30:46

Et dusin berlinske billedkunstnere mødes med lige så mange københavnske kolleger i rådhushallen til en fælles udstilling, som senere vises i berlin.

Berlinerkunst indtager København
Martin Mounzer
Intet kunstnertræf uden et gruppebillede. Her ses de deltagende berlinske kunstnere med initiativtageren, danske Carsten Rütting Schweitz miderst i hvidt.

af Gert Poder

Da arkitekt Martin Nyrop for snart 120 år siden planlagde opførelsen af Københavns Rådhus, var et af hans mest omdiskuterede forslag den store, glasdækkede festsal.

Kritikken var skarp, men den stædige vestjyde holdt fast ved, at hans rådhus skulle have en stor hal, hvor folk og by kunne mødes.

I dag nikker han formentlig tilfreds i sin grav, for de næste danner hallen ramme om en fælles udstilling med kunstnere fra København og Berlin.

Det er den 81-årige maler Carsten Rütting Schweitz, der har taget initiativ til denne kulturudveksling mellem to europæiske hovedstæder.

– Jeg fik den idé, at man kunne bruge rådhushallen til  en kunstudstilling sammen med en af Københavns venskabsbyer, siger Carsten Rütting Schweitz til Arbejderen.

Valget faldt på Berlin, og det valg var ikke tilfældigt. Det er en by, hvor tradition og håndværk altid har været i højsædet. Byen betragtes lige nu som et dynamisk centrum for europæisk kunst.

Den forbindes i dag med inspiration, avantgardisme og et kosmopolitisk klima. Det har tiltrukket kunstnere fra nær og fjern, heriblandt også mange danske kunstnere.

– Berlin er jo venskabsny med København, så jeg spurgte på rådhuset om det kunne lade sig gøre. De sagde, at vi kunne få hallen i to uger.

De berlinske kunstnere fandt han frem til gennem sine kontakter i byen, hvor han ofte selv har udstillet.

– Jeg bad mine venner i byen om at udvælge tolv billedkunstnere, der alle var medlem af deres fagforening, og så gik jeg i gang med at gøre det samme, fortæller Carsten Rütting Schweitz.

Det er tanken, at de to gange 12 kunstnere senere skal vise udstillingen på et rådhus i Berlin, men desværre har byen et problem.

– Berlinerne er ved at finde et sted, hvor vi kan udstille sammen, men det er svært, for byen er meget fattig, og der er ikke nogen, der har råd til at købe noget, siger Carsten Rüttiger Schweitz.

Han håber i stedet, at udstillingen kan komme til nabobyen Potsdam, hvor der er tradition for kunstudstillinger på byens rådhus.

Det er  tanken, at ideen om kulturel udveksling mellem europæiske hovedstæder senere når til byer som Paris, Oslo og Stockholm.

København-Berlin, Københavns Rådhushal,

til 26. juni, gratis.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. jun. 2010 - 10:30   30. aug. 2012 - 22:11

Kultur