07 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Et grænseløst madsvineri

Et grænseløst madsvineri

Onsdag, 25. august, 2010, 11:33:03

En dokumentarfilm om madindustrien i USA afslører, at amerikanernes forhold til den mad de spiser, og måden den produceres på, har nået total fremmedgørelse.

Et grænseløst madsvineri

På et tidspunkt i instruktør Robert Kenners dokumentarfilm om fødevareindustrien i USA, Food Inc. bliver der sagt, at når det er så svært, at få oplysninger om madindustrien som det tilsyneladende er, så viser det i sig selv, hvor langt forholdet mellem mennesket og dets fødevarer har bevæget sig. Man kunne også tale om fremmedgørelse.

I de sidste 50 år har mad­industrien forandret sig radikalt over hele verden og især i USA. Her bliver den nu kontrolleret af et dusin firmaer, der udviser en svimlende foragt for dyr og mennesker.

i lort til knæene

Køer bliver fodret med majs. Genmanipuleret majs. Det er der flere problemer i. Først og fremmest er køer fra naturens side græsædere. Når de ikke får græs, udvikler de nogle uhensigtsmæssige bakterier i tarmfloraen.

Det var disse bakterier der er mistænkt for at slå drengen Kevin og flere andre ihjel. Den mener blandt andet den konservative kvindelige politiker, som også er Kevins mor.

Hvordan kan koens afføring komme i Kevins mad? Jo, køerne lever mange steder bogstaveligt talt i lort til knæene. Det er de så smurt ind i fra top til tå heri, når de skal slagtes.

Og når dyrene bliver slagtet på samlebånd i gigantiske slagtehaller – ofte af illegale og underbetalt arbejdskraft –  er det nærmest uundgåeligt, at der indimellem smutter noget afføring med, påpeger instruktør Robert Kenner.

Denne problematik er også behandlet i Eric Schlossers film Fast Food Nation fra 2006.

Et andet og lang mere omfattende problem med genmanipuleret majs er, at når vi spiser kød og de mange andre produkter der er baseret herpå, udvikler vi resistens overfor antibiotika.

ikke råd til grønt

Vi møder familien, der har mærket konsekvenserne heraf. Men hvorfor spiser de så stadig kød? Jo, det er det, de har råd til, fordi grøntsager og frugt ikke bliver subsidieret – det vil sige støttet af staten, som kødet bliver det.

Og hvorfor må vi ikke se billeder af eller få oplysninger om, hvordan de høns, som vi spiser, opdrættes?

De må ikke – fortæller en enkelt modig farmer, der efterfølgende sandsynligvis bliver sagsøgt i alle ender og kanter – fordi dyrene lever under vilkår der nærmest vil få en udryddelseslejr til at fremstå venlig.

I mørkelagte lagerhaller, hvor lys aldrig slippes ind, og hvor pladsen er klaustofobisk trang, lever høns hvis knogler i de flestes tilfælde er så svage, at de end ikke kan gå, indtil de slagtes.

Snyd ikke dem selv for denne vigtige film, der kommer omkring rigtig mange problemstillinger og sammenhængen mellem disse. Men vær forberedt på at blive berørt, frustreret og vred. Meget vred.

Food Inc. er en af den slags film der både vil og kan forandre verden.

af Mikael Strandbech

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. aug. 2010 - 11:33   03. sep. 2012 - 10:50

Film