08 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fra bondeknøs til kulturping

Fra bondeknøs til kulturping

Torsdag, 10. juni, 2010, 09:09:49

Selv om man er bondefødt og kvajet opdraget, kan man godt finde vej til eliten. Kristen bjørnkjær har skrevet om dengang fløjstrup var verdens navle.

Fra bondeknøs til kulturping
Gyldendal
Kristen Bjørnkjær: Stoffers skruetrækker. 272 sider illustreret. 299 kroner

af Bjarne Nielsen

Kristen Bjørnkjær, der af de fleste nok er mest kendt for digtsamlingen Kærestesorg, har begået en yderst velskrevet, humoristisk og underholdende erindringsbog, Stoffers skruetrækker.

I et dejligt tempo fortæller han om barndommen på landet, nærmere betegnet landsbyen Fløjstrup, hvor kulturelle interesser ikke stod højt på listen over fritidssysler. Bøger var kun fagbøger om grise, avl og så videre.

Læseren bliver hurtigt introduceret for det århusianske kulturliv, hvor Jens Okking blandt andet opererede, hans tid på Katedralskolen i Århus, hvor også de senere filmmagere Christian Braad Thomsen og Nils Malmros slog deres folder og hvor kunst var en del af dannelsen.

Senere blev han journa­list­elev ved den socialdemokratiske avis Demokraten i Århus. Senere endnu kom turen til Jyllands-Posten, Aktuelt, Politiken og Information.

Med turrell i algier
Bogen er spækket med fine historier om selvudnævnt avantgardekunst og diverse happening som ingen, knap de selv, fattede, hvad Kristen Bjørnkjær selv har blik for.

Det slår én hvor mange af disse avantgardister, Jørgen Leth, Bjørn Nørgaard og Per Kirkeby med flere, der nu er faldet til patten og har ladet det borgerskab, som de foragtede, hylde dem med alt fra anerkendelse til guld og diverse ordener.

Bogen har fine portrætter af forfatterens venskab med Dan Turrell, den antikommunistiske avantgardist, med hvem han og deres kærester tog til Algiers Sahara for at interviewe De Sorte Panters leder i eksil, Eldridge Cleaver og LSD professoren Timothy Leary, der ligeledes var i eksil. De fik et chok. Leary havde panterne sat i husarrest, medens de selv danderede den med druk og dartspil!

Vi får historien om hvordan hans største kommercielle succes, digtsamlingen Kærestesorg (1976) bliver til. Ganske fornøjeligt og som tidsbillede fremragende.

Senere underholdes vi om livet i Københavns avantgarde miljø omkring Den Eksperimenterende Kunstskole med eleverne Bjørn Nør­gaard og Per Kirkeby.

Fra provo til sat
Vil man vide noget om en del af kunstlivet inden for jazz, film, litteratur og teater i 60’ernes Århus og 70’ernes København, så har Bjørnkjær givet en muligheden. Han gør det med vid, humor og selvironisk, hvilket er befriende.

En dejlig og underholdende bog om en bondeknøs rejse fra landet over provokatørens rolle til fastansat kulturredaktør på de sattes kulturtalerør Information.

En rejse hvor kulturpersonligheder optræder i helte og skurkeroller ad libitum, men hvor arbejderklassen og »almindelige« mennesker er fraværende.

Kristen Bjørnkjær: Stoffers skruetrækker. 272 sider illustreret. 299 kroner. Gyldendal.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. jun. 2010 - 09:09   03. sep. 2012 - 10:38

Bøger