10 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fra pakkeriarbejdernes historie

Fra pakkeriarbejdernes historie

Fredag, 07. maj, 2010, 09:51:36

Historien om Medhjælperklubben af 1930 er en historie om, hvorledes en gruppe ufaglærte arbejdere, der ikke blev regnet for noget, fik sig arbejdet op til både anseelse og indflydelse.

FRA PAKKERIARBEJDERNES HISTORIE
Bogen har flere fine historier om den faglige kamp, blandt andet BT-konflikten i 1977, og deres "faglige guerillataktik". Fin læsning.

af Bjarne Nielsen

Arbejdede man i Berlingske Tidendes trykkeri og pakkeri kunne man nemt blive tiltalt med et »Er du en af de røde sataner?«

»Lørdagspakkeren«, Dino Knudsen, som var indsat for at »sikre folk ikke sled sig selv ihjel«, har skrevet en lille fin bog om disse »røde sataner«.

Knudsen, der har været løsarbejder som pakkeriarbejder i to perioder mellem 1995 og 2008, er i dag historiker og phd-stipendiat ved Københavns Universitet. Han har skrevet bogen »i gulvhøjde, fra arbejdernes egen synsvinkel og med en solidarisk snert«. Og godt for det.

Det er blevet til en underholdende beretning, der starter den 28. januar 1930, da en lille forsamling af pakkeriarbejdere havde sat hinanden stævne på Cafe Christian IX i København. Resultatet blev Medhjælperklubben af 1930. Som noget der nok ikke gik i dag, indførte man »bødestraf til medlemmer der udeblev fra møde«. En anden ting klubben kæmpede med, var medlemmers villighed (af nød. BN) til at arbejde »tre gange i døgnet«.

Under besættelsen adskilte klubben sig tilsyneladende fra andre faglige klubber ved udelukkende at arbejde fagligt og undlade det politiske. Man havde problemer med at få besat tillidsmandsposterne, så det skete efter princippet, som undertegnede ofte har oplevet det, nemlig at »sidste mand på lokum« endte med hvervet.

I 1987 flyttede både trykkeri og pakkeriet ud af indre by til Avedøre Holme. Samtidig oplevede klubben større faglig tyngde, fordi man sad i en nøgleposition ud fra erkendelsen, at »den avis der kommer i dag, er gammel i morgen«. Klubbens faglige bevidsthed voksede, medlemmerne kom på kursus og der blev indført »nul druk« på arbejdet. På kluns foranledning!

Bogen har flere fine historier om den faglige kamp, blandt andet BT-konflikten i 1977, og deres »faglige guerillataktik«. Fin læsning.

I 2004 slog Det Berlingske Officin, nu norsk ejet, og Politikens Hus sig sammen og stiftede Trykkompagniet.

Historien om Medhjælperklubben af 1930, er en historie om hvorledes en gruppe ufaglærte arbejdere, der ikke blev regnet for noget, fik sig arbejdet op til både anseelse og indflydelse.

En lille lærerig bog fra virkelighedens verden.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. maj. 2010 - 09:51   03. sep. 2012 - 10:38

Bøger