Bestyrelsen i Nordjyllands Trafikselskab (NT) har på sit seneste møde besluttet at indføre arbejdsklausuler for kørsel med syge og handicappede borgere.
Den ideelle løsning ville være at ændre loven, så alle vognmænd skal leve op til fastsatte krav for at udføre personbefordring.
Thomas Kastrup-Larsen, NT
Det betyder, at de private vognmænd, der næste år lægger billet ind på den såkaldte flextrafik, skal sikre, at løn, arbejdstid og andre arbejdsvilkår for de ansatte chauffører er i overensstemmelse med de ”mest repræsentative” overenskomster på området.
– Når alle vognmænd er underlagt klausuler, kan de ikke underbyde hinanden ved at give deres chauffører dårlige løn- og arbejdsvilkår, siger NT’s formand, Aalborgs borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) til Nordjyske Stiftstidende.
3F har de organiserede chauffører som medlemmer og har også indgået landsdækkende overenskomst med arbejdsgivermodparten.
Faglig ros til NT
Arne Nielsen, formand for Transportgruppen i 3F Aalborg, roser det nordjyske trafikselskab for at indføre arbejdsklausuler for de kommende udbud inden for persontransport.
– Klausulerne er et vigtigt værn mod løndumping, selvom man selvfølgelig ikke kan gardere sig 100 procent mod brodne kar i branchen. Jeg tror og håber, at de her klausuler vil medføre, at ordentlige vognmænd og chauffører igen vil finde det attraktivt at byde ind på kørselsopgaverne i regionen, siger Arne Nielsen til Arbejderen.
Branchen har i årevis været skæmmet af elendige vilkår for chaufførerne. Både Arne Nielsen og hans kolleger fra andre 3F-afdelinger har tidligere fortalt Arbejderen om timelønninger på 80-85 kroner, arbejdsdage på 16-18 timer og manglende tillæg for overarbejde og arbejde på søndage og helligdage.
Forhold, der er foranlediget af vognmændenes indbyrdes konkurrence om at vinde kørselsopgaver for det offentlige. I den kamp har de kun én knap at skrue på - udgifterne til chaufførerne.
Legaliseret dumping
NT's tiltag sker som konsekvens af, at Trafikstyrelsen først på året tabte en sag mod vognmandsforeningen Nortra.
I den sag slog Højesteret fast, at der rent lovmæssigt ikke er noget krav om, at vognmænd skal følge repræsentative overenskomster, når de kører flextrafik.
Dommen gjorde op med en mangeårig praksis på området, og arbejdsgiverne fik rettens ord for, at det i stedet for at betale timeløn er i orden at provisionsaflønne chaufførerne, sådan som både Nortra-overenskomsten og krifas overenskomst med Kristelig Arbejdsgiverforening tillader.
– Med dommen er løndumping gjort legalt, og der findes reelt ingen nedre grænse for aflønning af chaufførerne. Chaufførerne kan aflønnes som på en akkord, og det kommer til at gå ud over sikkerheden og borgerne, lød Arne Nielsens kommentar til Arbejderen.
Nu forsøger NT med klausulerne at dæmme op for den udvikling.
– Den ideelle løsning ville være at ændre loven, så alle vognmænd skal leve op til fastsatte krav for at udføre personbefordring. Nu har vi taget sagen i egen hånd og sikret, at vognmænd, der kører i Nordjylland for NT, skal sørge for ordentlige løn- og arbejdsvilkår for deres ansatte, siger Thomas Kastrup-Larsen til Nordjyske Stiftstidende.
Ingen lov fra Venstre
En lovændring har været lige på trapperne. Tidligere transportminister Magnus Heunicke (S) nåede at fremsætte et lovforslag. Det nåede at blive førstebehandlet i Folketinget, men så kom sommeren og et Folketingsvalg i vejen for den videre proces.
– Vi har afventet Venstre-regeringens lovkatalog for at se om lovforslaget blev genfremsat, men det er ikke med i lovkataloget. Socialdemokraterne mener stadig, der er behov for at lukke det hul, som Højesteretsdommen efterlod, og vi arbejder for, at det sker, siger Rasmus Prehn, transportordfører for S til Arbejderen.
NT har kigget på Fynbus, der sidste år indførte arbejdsklausuler. Her er antallet af klager fra passagerer, ifølge Thomas Kastrup-Larsen, raslet ned til blot en enkelt på et helt år, mens NT har ”langt flere.”
– Erfaringerne fra Fynbus bekræfter, at ordnede arbejdsforhold for chaufførerne giver sikker kørsel og tilfredse kunder, siger han til Nordjyske Stiftstidende og tilføjer, at de to trafikselskaber vil samarbejde om at kontrollere, at vognmændene overholder klausulerne.
NT's krav om klausuler får virkning fra og med næste udbud, der vedrører kørsel fra juli 2016 og et år frem. Fristen for at byde er 14. januar 2016.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278