15 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ø-afdeling vil skærpe profil efter tilbagegang

Enhedslisten mister mandater

Ø-afdeling vil skærpe profil efter tilbagegang

Enhedslisten i Aarhus mener, at en skarpere profil er svaret på tilbagegang ved valget. På landsplan har Enhedslisten mistet 17 byrødder og tre pladser i regionsrådene.

Politisk ordfører Pernille Skipper taler på Enhedslistens valgfest i København.
FOTO: Bax Lindhardt/Scanpix
1 af 1

"Tilbagegang kalder på skarpere profil", skriver Enhedslisten Aarhus som overskrift på en pressemeddelelse, der er sendt ud dagen efter kommunalvalget.

Vi har ikke skabt en klar nok profil i forhold til S, SF og Radikale.
Keld Hvalsø, EL Aarhus 

Enhedslisten i Aarhus fik 7,2 procent af stemmerne mod 9,4 procent ved sidste valg. Det betyder, at partiet mister et ud af tre medlemmer i byrådet.

– Vi samarbejder i Aarhus Byråd, og det har givet gode resultater til gavn for mange i Aarhus. Men det har gjort det sværere at adskille os fra de partier, der har rådmandsposterne. Vi har ikke skabt en klar nok profil i forhold til de partier; S, SF og Radikale, der holder skansen eller går frem. Fremadrettet skal vi være skarpere i forhold til det, der adskiller os fra dem, siger Keld Hvalsø, spidskandidat for Enhedslisten og nyvalgt til byrådet.

Enhedslisten har i den forgangne valgperiode været med i tre ud af fire budgetforlig og var i valgteknisk samarbejde med Radikale, Socialdemokratiet og SF op til valget i tirsdags.

102 byrødder

På landsplan fik Enhedslisten valgt 102 medlemmer ind i landets byråd. Det er en tilbagegang på 17 mandater i forhold til valget i 2013, der var et kommunalpolitisk gennembrud for Enhedslisten. Her tredoblede partiet sit stemmetal og kom ind i 79 af landets byråd.

Tilbagegangen betyder, at Enhedslisten ryger helt ud af byrådene i 10 af landets kommuner. Til gengæld kommer partiet ind i tre nye kommuner; Vejen, Hillerød og Randers. I de to sidstnævnte byer har Enhedslisten tidligere støttet lokale lister fremfor selv at stille op.

Partiets ledelse mener, at der er tale om et pænt resultat.

"Selvfølgelig ville vi gerne være gået frem i forhold til sidst. Men siden valget i 2013 er Alternativet kommet til, og Socialdemokratiet og SF sidder ikke længere i en historisk upopulær regering. Det påvirker selvfølgelig vores resultater", skriver politisk ordfører Pernille Skipper og Per Clausen fra hovedbestyrelsen i Enhedslistens nyhedsbrev.

Flot valg i København

I København fik Enhedslisten sit hidtil bedste valg med 55.432 stemmer. Det er en fremgang på 1760 stemmer men samtidig en tilbagegang i procent på 1,1. Det skyldes, at flere københavnere stemte denne gang i forhold til sidste valg.

Enhedslisten bevarer sine 11 pladser i Københavns Borgerrepræsentation og er fortsat det næststørste parti efter Socialdemokratiet. Det betyder, at partiet havde førstevalget til en fagborgmesterpost, efter at Frank Jensen fra Socialdemokratiet igen havde sat sig på overborgmesterposten.

Enhedslisten har valgt posten som teknik- og miljøborgmester, som partiet også har haft i den forgangne valgperiode. Det er partiets nye spidskandidat Ninna Hedeager Olsen, der bliver borgmester.

>> LÆS OGSÅ: Politisk aktivist står til at få borgmesterpost

– Efter fire år med Enhedslisten på teknik- og miljøborgmesterposten er der flere cyklister end bilister i byens centrum, og hele 91 procent af københavnerne bruger andre transportmidler end biler. Vi er kun lige begyndt. Med dette valg har Enhedslisten sikret vores plads i førersædet, når det handler om grønne områder, billige boliger og miljøvenlig trafik, siger Ninna Hedeager Olsen i en pressemeddelelse,

Valget af borgmesterpost har rejst massiv kritik mod Enhedslisten på Facebook. Aktivister fra Næstehjælperne og Jobcentrets Ofre, der kæmper de reformramtes sag, føler sig svigtet af Enhedslisten, fordi partiet ikke har valgt posten som beskæftigelsesborgmester, og dermed påtaget sig opgaven med at få ryddet op på området.

>> LÆS OGSÅ: Protester presser københavnske politikere

"Jeg kan ikke erindre, at jeg nogensinde før har følt mig så tom indeni og været så skuffet på grund af politik", skriver blandt andet Carsten Larsen fra Næstehjælperne.

Beslutningen om valg af borgmesterpost er taget i bestyrelsen for Enhedslisten København. Det er endnu ikke afklaret, hvem der bliver beskæftigelsesborgmester.

Støtter skattelettelser

I Køge er Enhedslisten også med i en konstituering for at få en socialdemokratisk borgmester. Det betyder, at partiet samtidig er med til at gennemføre skattelettelser.

– Enhedslisten har tidligere sagt, at vi aldrig vil opkræve en krone mere i skat end nødvendigt. Det afgørende er, at det ikke er velfærd, der skal skaffe penge til skattelettelser, men hvis man kan effektivisere uden serviceforringelser, så har vi ingen problemer med det, siger Niels Rolskov, der er Enhedslistens medlem af Køge Byråd, til DR.

Han fastslår, at der i konstitueringsaftalen også er velfærdsforbedringer, og at både velfærd og skattelettelser skal finansieres ved effektiviseringer i kommunen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. nov. 2017 - 08:15   24. nov. 2017 - 09:26

KV 2017

ur@arbejderen.dk
Ø og valget
  • Enhedslisten fik 6,0 procent af stemmerne ved kommunalvalget mod 6,9 procent ved sidste valg. Partiet går fra at have 119 byrådspladser til 102 pladser fordelt på 69 kommuner.
  • Enhedslisten er røget ud af byrådene i 10 kommuner, men er samtidig kommet ind i tre nye kommuner.
  • Partiet har mistet to pladser i regionsrådene og har nu fire medlemmer i Region Hovedstaden, tre i Region Sjælland og to i hver af de andre tre regioner.