19 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

38 procent ønsker dansk afstemning om EU

Storbritannien inspirerer

38 procent ønsker dansk afstemning om EU

Mere end en tredjedel af danskerne ønsker at blive spurgt om, hvorvidt Danmark skal meldes ud af EU. Det viser en meningsmåling, som tager temperaturen på om danskerne - ligesom briterne - ønsker en folkeafstemning om EU.

Statsminister Lars Løkke mødtes i sidste uge med den britiske premierminister David Cameron i København for at diskutere briternes rolle i EU.
FOTO: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix
1 af 1

Mere end en tredjedel af danskerne ønsker en folkeafstemning, om Danmark fortsat skal være medlem af EU. Det viser en meningsmåling, som Norstat har foretaget for Altinget blandt 1000 danskere over 18 år.

Der er en voksende kritik af EU som system. Det er ikke længere kun enkeltsager fra EU, der bliver kritiseret men selve EU.
Poul Gerhard Kristiansen, Folkebevægelsen mod EU

Altinget har stillet spørgsmålet: Storbritannien skal senest i 2017 til folkeafstemning om, hvorvidt de fortsat skal være medlem af EU. Skal Danmark have en lignende folkeafstemning?

47 procent svarer nej til en folkeafstemning, 15 procent ved ikke, mens 38 procent svarer ja.

Systemkritik af EU

Målingen vækker glæde hos Folkebevægelsen mod EU, der kæmper for at få Danmark ud af EU.

– Vi skal bruge Storbritanniens folkeafstemning og den danske folkestemning som murbrækker til at få en afstemning herhjemme, siger Folkebevægelsens landssekretær, Poul Gerhard Kristiansen, til Arbejderen.

– Det viser, at der - også blandt danskerne - er en voksende kritik af EU som system. Det er ikke længere kun enkeltsager fra EU, der bliver kritiseret, men selve EU. Den stemning skal Folkebevægelsen mod EU gribe og være med til at understøtte med kravet om en folkeafstemning. Der er brug for en helt grundlæggende debat om EU, siger Poul Gerhard Kristiansen.

>> LÆS OGSÅ: Storbritanien viser vejen for EU-modstanden

Meningsmålingen viser, at kravet om en folkeafstemning rækker dybt ind i samtlige partier på Christiansborg: 30 procent af dem, der ønsker en folkeafstemning om EU, kommer fra Socialdemokraterne. 35 procent fra de Konservative. 24 procent fra Venstre.

– Meningsmålingen er udtryk for en grundlæggende skepsis og bekymring i befolkningen overfor EU. Befolkningens EU-skepsis har udviklet sig i takt med, at EU har udviklet sig fra at være et økonomisk fællesskab til en politisk union, hvor EU træffer flere og flere beslutninger, vurderer valgforsker på Aalborg Universitet, Søren Risbjerg Thomsen.

– Danskernes skepsis rækker langt ind i samtlige partier. Partierne er ude af trit med befolkningen, når det gælder EU. Derfor forsøger partierne jo også at gøre alt, hvad de kan for at undgå at debattere EU i forbindelse med folketingsvalg, siger valgforskeren til Arbejderen.

Blandt dem, som ønsker en folkeafstemning, topper SF's vælgere: 51 procent af dem, der ville stemme på SF, hvis der var folketingsvalg i morgen, kræver en folkeafstemning om EU. 36 procent siger nej.

Blandt Enhedslistens vælgere ønsker 49 procent en afstemning - mens 39 procent siger nej.

Støtte fra Lars Løkke

Den britiske premierminister David Cameron har lovet briterne en folkeafstemning om et ja eller nej til at blive som medlem af et "reformeret EU" inden udgangen af 2017.

I forrige uge fremlagde EU's præsiden Donald Tusk fire forslag til reformer, som skal imødekomme briternes krav om en genforhandling på fire områder: Euroen, konkurrenceevne, suverænitet og velfærd.

På torsdag samles EU's regeringschefer for at tage stilling til udspillet fra Tusk. Den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen, støtter at Storbritannien og EU indgår en aftale – men har ingen planer om en folkeafstemning om EU herhjemme.

Hvis aftalen mellem EU og Storbritannien falder på plads på EU-topmødet den 18.-19. februar, ventes den britiske premierminister at udskrive afstemningen til sommer. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. feb. 2016 - 10:06   17. feb. 2016 - 12:15

EU-modstand

ml@arbejderen.dk