29 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

50.000 får skåret i hjælpen

Debat i Folketinget i dag

50.000 får skåret i hjælpen

Folketinget andenbehandler i dag de nye fattigdomsydelser. Strømmen af protester har kun ført til en enkelt ændring i de to lovforslag.

Fra tidligere protest mod de nye fattigdomsydelser.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Omkring 50.000 af de fattigste mennesker i Danmark vil blive endnu fattigere som følge af to lovforslag, der andenbehandles i Folketinget i dag. 

Med det ene lovforslag lægges et loft over kontanthjælpen, samtidig med at der stilles krav om mindst 225 timers årligt arbejde for at få fuld kontanthjælp. 

Der er larmende protest i dag klokken 12 foran Christiansborg.

Regeringen regner med, at 24.100 bliver ramt af kontanthjælpsloftet, mens 8000 mister en del af deres indtægt, fordi de ikke kan opfylde kravet om 225 timers arbejde.

Med det andet lovforslag udvides den gruppe, der må nøjes med den særligt lave integrationsydelse, til at omfatte alle, der ikke har opholdt sig i Danmark i syv ud af de sidste otte år. 

Regeringen vurderer, at 19.500 mennesker i 2017 skal klare sig for integrationsydelsen.

6010 kroner om måneden

Samlet set bliver altså omkring 50.000 mennesker fattigere som følge af regeringens nye fattigdomsydelser. Mange af dem vil skulle overleve for meget små beløb.

En enlig mand eller kvinde på integrationsydelse får for eksempel kun 6010 kroner om måneden før skat. Regeringen har ikke regnet på, hvad det vil betyde i forhold til antallet af udsættelser af boliger og antallet af hjemløse.

Opfyldes kravet om 225 timers arbejde ikke, risikerer et ægtepar over 30 år, hvor begge ægtefæller er på kontanthjælp, at miste den ene indtægt. 

I forhold til kontanthjælpsloftet viser regeringens beregninger, at omkring 10.000 enlige forsørgere vil miste mere end 1000 kroner om måneden.

Der har været en storm af protester fra fagforeninger, sociale organisationer og handicapbevægelsen mod de nye fattigdomsydelser. Debatten har dog i høj grad været koncentreret ind omkring kontanthjælpsloftet, mens der har været langt mindre fokus på integrationsydelsen.

Kun en ændring

Protesterne har ført til en enkelt ændring af lovforslaget. Dansk Folkeparti kunne ikke leve med det billede, der blev tegnet i medierne, af mennesker med handicap, som blev sat på gaden på grund af kontanthjælpsloftet.

Partiet har sammen med Venstre aftalt en ændring af lovforslaget, så fysisk eller psykisk handicappede, der er blevet anvist en særlig bolig, bor i en særlig handicapvenlig bolig eller modtager døgnhjælp, ikke bliver ramt af kontanthjælpsloftet.

Derimod vil hverken Dansk Folkepart, Venstre, Konservative eller Liberal Alliance støtte ændringsforslag fra oppositionen om, at alle mennesker med handicap skal undtages fra 225-timers reglen.

Heller ikke et forslag om, at alle de mennesker, der af kommunen ikke vurderes som jobparate, skal fritages fra kontanthjælpsloft og 225-timers reglen, får støtte fra regeringen eller dens støttepartier.

Netværket Bekæmp Fattigdom NU indkalder til larmende protest mod de nye fattigdomsydelser i dag klokken 12 på Christiansborg Slotsplads.

De to lovforslag vedtages endeligt på torsdag. Stramningerne træder i kraft allerede den 1. april. 

Kommunerne skal derefter manuelt gennemgå 200.000 sager for at tjekke, om modtagere af kontanthjælp opfylder kravet om syv års ophold i Danmark. 

Ligeledes får kommunerne ekstra arbejde med at lave individuelle beregninger i forhold til kontanthjælpsloftet og tælle arbejdstimer i forhold til 225-timers reglen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. mar. 2016 - 06:21   15. mar. 2016 - 06:30

Kontanthjælp

ur@arbejderen.dk
Fattigydelser
  • Integrationsydelse: Omfatter alle der ikke har opholdt sig i Danmark i syv ud af de sidste otte år. For en enlig er integrationsydelsen på 6010 kroner om måneden før skat.
  • Kontanthjælpsloft: Der er en øvre grænse for, hvor meget modtagere af kontanthjælp, integrationsydelse og uddannelseshjælp kan modtage i boligstøtte og særlig støtte til høj husleje. For eksempel får en enlig mor med to børn og en husleje på 6138 kroner på grund af loftet 2900 kroner mindre i rådighedsbeløb om måneden.
  • 225 timers regel: Modtagere af kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse skal have mindst 225 timers ordinært og ustøttet arbejde om året for at bevare retten til fuld hjælp. Opfyldes kravet ikke, beskæres hjælpen med 500 eller 1000 kroner om måneden. Et ægtepar over 30 år, hvor begge får kontanthjælp, vil miste den ene af de to indtægter. Personer med meget begrænset arbejdsevne kan undtages fra 225 timers kravet.

Kilder: L 111, L113 og Beskæftigelsesministeriet