Seks ud af 10 danskere mener ikke, at Danmark skal med i EU's bankunion. Det viser en undersøgelse, som analyseinstituttet Wilke har lavet for Arbejderen.
955 danskere har fået spørgsmålet: Skal Danmark gå med i EU's bankunion, som blandt andet betyder, at EU får myndighed til at bestemme, hvilke banker der skal lukke?
Der er fokus på tab af national suverænitet. Mange gider ikke, at beslutningerne skal træffes et andet sted.
Wolfgang Zank, EU-forsker
60 procent svarer nej, mens 16 procent siger ja. De sidste 24 procent har ikke taget stilling.
- Det er lidt overraskende, at så mange siger nej. Det kan være på grund af spørgsmålets formulering, siger Wolfgang Zank, EU-forsker på Aalborg Universitet.
Han ser bankunionen som en stor fordel for Danmark. At så mange danskere alligevel er imod, mener han er udtryk for danskernes generelle skepsis i forhold til EU.
- Der er fokus på tab af national suverænitet. Mange gider ikke, at beslutningerne skal træffes et andet sted, forklarer Wolfgang Zank.
Rina Ronja Kari, Folkebevægelsen mod EU's spidskandidat til parlamentsvalget, mener, at undersøgelsen understreger behovet for, at alle partierne melder klart ud inden valget på søndag, om de vil have Danmark med i bankunionen, og om der skal være en folkeafstemning om spørgsmålet.
- SF har sagt, at de vil have Danmark med, men de andre ja-partier fedtspiller, siger Rina Ronja Kari.
Alle de danske parlamentsmedlemmer på nær Rina Ronja Kari og Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti stemte ja til bankpakken i EU-parlamentet i april måned.
Justitsministeriet vurderer i øjeblikket om der er tale om suverænitetsafgivelse efter grundlovens paragraf 20, hvis Danmark går med. Er der det, kræver dansk tilslutning støtte fra fem sjettedele af Folketinget. Det er der ikke, da både Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance kræver folkeafstemning.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278