I en omfattende rapport på 1500 sider fortæller næsten 900 asylansøgere, hvordan de har fået tæv af EU's grænsevogtere, er blevet bidt af deres hunde og er blevet udsat for sadistisk og nedværdigende behandling.
Denne "Sorte Bog" kaster lys på et mørkt kapitel i EU. Jeg håber, at den vil være med til at sætte en stoppe for disse forbrydelser.
Cornelia Ernst, GUE/NGL-gruppen i EU-parlamentet
De mange vidneudsagn og informationer er indsamlet af Border Violence Monitoring Network (BVMN) – et netværk bestående af en række ngo'er, der overvåger menneskeretskrænkelser ved EU's ydre grænser.
Rapporten indeholder detaljerede vidneudsagn om den vold, som asylansøgerne er blevet udsat for i Italien, Grækenland, Kroatien, Slovenien og Ungarn. Rapporten indeholder også informationer, kort og fotos om EU's kamp mod asylansøgerne.
Slået til blods ved den ungarske grænse
En kold februarnat i 2017 forsøgte en gruppe immigranter at krydse den ungarske grænse. Med i gruppen var fire mindreårige og omkring ti ældre. Da de forsøgte at krydse grænsen, blev de jagtet af politiet, der ledte efter dem med både politibiler og en helikopter.
Efter 20 minutter blev gruppen opdaget og omringet af 30-40 politibetjente.
Et øjenvidne fortæller, hvordan politiet råbte og skreg ad dem og beordrede dem til at sætte sig på jorden, hvorefter de begyndte at slå dem med knipler. Alle i gruppen blev slået adskillige gange. Politivolden fortsatte i 15-20 minutter.
Øjenvidnet fortæller, hvordan flere begyndte at græde:
"Man skulle tro, at de ikke ville slå på de ældre og mindreårige i gruppen. Men de blev også slået. De tog sig ikke af, hvem der var gamle, og hvem der var unge. De begyndte bare straks at slå løs på os".
En fra gruppen fik så mange tæv, at vedkommende begyndte at bløde fra næsen og fik ødelagt flere tænder.
– Betjente kunne slå os, hvis de havde lyst. Hvis vi sad forkert, eller hvis den linje, vi blev sat på, ikke var lige, blev enkelte taget ud af rækken og fik tæv og fik at vide, at de skulle sidde på en lige linje. Jeg har aldrig været så bange i mit liv. Jeg er aldrig blevet slået på den måde og aldrig set andre bliver slået på den måde, fortæller øjenvidnet.
Ulovlige "push back"-aktioner
Målet med volden er at forhindre immigranterne og de potentielle flygtninge i at søge asyl i EU. Men det er en menneskeret at søge asyl og få vurderet, om man har ret til beskyttelse. Derfor er EU's push back-aktioner ulovlige, fordi de krænker retten til at søge asyl.
>> LÆS OGSÅ: EU's grænseagentur under lup for at krænke flygtninges menneskerettigheder
I sidste uge advarede FN’s Flygtningeorganisation (UNHCR) om de stadigt flere og flere beretninger om push back-aktioner ved Europas grænser.
Nu kræver ngo'erne bag rapporten, at der bliver sat en stopper for EU's voldelige ydre grænse. Ngo'erne har sammen med en række medlemmer af EU-parlamentet overrakt rapporten til EU-kommissionen og kræver nu, at både EU-institutioner som Frontex og de ansvarlige medlemslande bliver holdt ansvarlige for volden mod asylansøgerne.
EU-parlamentet har nedsat en arbejdsgruppe – Frontex Undersøgelses Arbejdsgruppe (FSWG) – der skal undersøge Frontex' arbejdsmetoder, herunder om de strider mod fundamentale menneskerettigheder.
Parlamentets GUE/NGL-gruppe får to medlemmer af den nye Frontex-undersøgelsegruppe:
– Som medlem af EU-parlamentet har jeg besøgt EU's ydre grænser flere gange: Lampedusa, Lesbos, Edirne, Bihac, Presevo ... Hvorend jeg kom frem, så jeg børn, kvinder og mænd der led, fortæller Cornelia Ernst.
Hun er medlem af GUE/NGL for det tyske parti Die Linke.
– De seneste år er situationen forværret, og jeg er blevet chokeret over den nådesløshed, sadisme og vold, der minder om brutale diktaturstater. Denne "Sorte Bog" kaster lys på et mørkt kapitel i EU. Jeg håber, at den vil være med til at sætte en stopper for disse forbrydelser og holde regeringerne til ansvar for deres handlinger.
"Slut med straffrihed"
15 ngo'er fra Border Violence Monitoring Network (BVMN) har bidraget med at indsamle vidneudsagn til rapporten. BVMN-netværket vurderer, at volden og krænkelserne mod asylansøgerne er langt mere omfattende, end man har været i stand til at dokumentere med rapporten.
– Bogen er et resultat af fire års arbejde og samler næsten 900 vidneudsagn fra voldelige push back-aktioner ved de europæiske grænser. De ansvarlige lande benægter anklagerne. Men rapporten indeholder blandt andet fotobeviser, der afslører en systematisk praksis. De 900 vidneudsagn er kun dem, det er lykkedes vores netværk at indsamle. Virkeligheden er langt mere omfattende, fortæller talsperson Hope Barker fra BVMN-netværket, der står bag rapporten.
Hun fortsætter:
– Vi kræver et stop for denne straffrihed, så vi kan få afskaffet disse brutale krænkelser af menneskerettighederne.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278