15 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Aarhus Kommune taber i handicapsag

Sejr til forældre

Aarhus Kommune taber i handicapsag

Ankestyrelsen har underkendt Aarhus Kommune i sagen om forældrebetaling for handicappede børns ophold på døgninstitution.

Også børn med svært handicap kan udvikle sig, understreger Ankestyrelsen i sin afgørelse.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

En gruppe forældre til børn med svært handicap har vundet en sejr over Aarhus Kommune. Ankestyrelsen har slået fast, at det ikke var efter reglerne, når kommune opkrævede betaling for svært handicappede børns ophold på døgninstitution. 

Det har været en meget uskøn sag, som mest af alt tyder på, at kommunen udelukkende tænker på pengene. 
Benny Andersen, formand Socialpædagogerne

Styrelsen har taget stilling til to prøvesager. I den ene var Dorthe Bagge blevet opkrævet en betaling på 4300 kroner om måneden for datteren Frejas anbringelse. Et beløb som væltede familiens økonomi.

Kommunen argument var, at Freja ikke har noget udviklingspotentiale, og at anbringelsen derfor udelukkende er en plejeopgave, som der er brugerbetaling for. 

>> LÆS ADVARSEL FRA EKSPERT I HANDICAPHISTORIE

Men den vurdering mener Ankestyrelsen altså ikke er efter reglerne.

"Hvis barnet har store udfordringer, kan selv en mindre udvikling have stor betydning for barnet", understreger Ankestyrelsen i sin afgørelse.

Socialdirektør erkender fejl

Over 70 forældrepar i Aarhus er med samme begrundelse blevet opkrævet betaling for deres børns institutionsophold. De har ført en langvarig kamp mod kommunen og argumenteret med, at deres børn uanset svært handicap har mulighed for udvikling, hvis de får den rette undervisning og behandling.

Alle forældre kan nu se frem til en ny vurdering af deres sag.

- Jeg tager til efterretning, at det skøn, vi har gjort, den fortolkning, vi har lavet, ikke er godtaget af Ankestyrelsen. Lovgivningen er kompleks. Nu har Ankestyrelsen slået fast, hvordan praksis skal være, siger Erik Kaastrup-Hansen, socialdirektør i Aarhus Kommune til DR Østjylland.

Sker også i andre kommuner

Formand for Socialpædagogerne, Benny Andersen, er meget tilfreds med afgørelsen.

- Det har været en meget uskøn sag, som mest af alt tyder på, at kommunen udelukkende tænker på pengene. Vi ved, at alle børn har udviklingspotentiale med den rette faglige indsats, siger han.

Flere andre kommuner stempler også en del af de handicappede børn som uden udviklinngspotentiale, blot i mindre målestok end Aarhus. Mens Aarhus vurderede godt 70 procent af de anbragte børn som værende uden udviklingsmulighed, gælder det samme for 24 procent i København og 19 procent i Odense.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. apr. 2015 - 06:57   02. apr. 2015 - 07:00

Velfærd

ur@arbejderen.dk