Aarhus Kommune har brugt mindst 1,9 millioner skattekroner på at lade plejecentret Bøgeskovhus overgå til offentlig-privat samarbejde med det private plejefirma Forenede Care.
De 1,9 millioner kroner ser ud til at være i underkanten, hvis ikke en del i underkanten.
Kirsten Normann Andersen, FOA Århus
Det viser svaret fra magistraten for Sundhed og Omsorg på Arbejderens forespørgsel om kommunens omkostninger i forbindelse med udbuddet.
Ordret lyder svaret: "Vi har estimeret omkostninger ved udbuddet frem til kontraktindgåelsen til cirka 1.9 mio. kr. Det omfatter omkostninger til ekstern bistand samt omkostninger til medarbejdertimer til proces frem til og med kontraktindgåelse og tid anvendt til udarbejdelse af udbudsmateriale."
Udbudsprocessen har i realiteten stået på, fra et flertal i byrådet i 2012 besluttede at sende plejecenteret i udbud og frem til, at det i foråret 2014 lå fast, at Forenede Care skulle overtage driften af Bøgeskovhus fra 1. september 2014.
En dyr øvelse
Fagforeningen FOA Århus har fra start haft den holdning, at kommunen klarer opgaven med plejekrævende borgere fuldt ud lige så godt som et privat firma. Og har dertil den opfattelse, at et udbud af en offentlig opgave i sidste ende ender med at blive en dyr øvelse.
Problemet er, at det er vanskeligt at dokumentere, lyder det fra fagforeningens formand Kirsten Normann Andersen. Hun er da også umiddelbart overrasket over, at magistratens udgift ikke er højere end det, Arbejderen har fået oplyst.
– Jeg synes, at Sundhed og Omsorgs tal lyder meget lille. Men det er svært at sige noget præcist til det, når magistraten ikke udspecificerer udgifterne. De 1,9 millioner kroner ser ud til at være i underkanten, hvis ikke en del i underkanten, siger Kirsten Normann Andersen til Arbejderen.
I en uddybende mail til Arbejderen udspecificerer konsulent, Marie-Louise Eskerod Ifversen, nogle af omkostningerne til udbuddet: Der er brugt 117.000 kroner til "medarbejder timer til deltagelse i dialogproces". På projektledelse er der brugt 591.000 kroner. Styregruppe og kvalitetssikringsgruppe har brugt 189.000 kroner. Endelig er der gået 277.000 kroner til lønninger til de ansatte, der har udarbejdet udbudsmateriale og til selve udbudsprocessen.
Efterlyser pris i mandtimer?
Kirsten Normann Andersen undrer sig over, at forvaltningen ikke oplyser hvor mange mandtimer, der sammenlagt er blevet brugt - det være sig til dialogprocessen med de kommunale ansatte og andre forberedende møder forud for kontraktskrivningen eller til udarbejdelse af forskellige materialer i forbindelse med udbuddet.
– Det er svært at vurdere, om beregningen er korrekt, når forvaltningen i stedet kommer med udgiftstal i kroner. Og Sundhed og Omsorg er jo ellers glade for at lave beregninger af tidsforbrug, for eksempel når det handler om, hvad MED-systemet koster, siger FOA formanden.
Et er imidlertid forvaltningens "estimerede omkostninger" til selve udbudsprocessen på 1,9 millioner skattekroner. Noget andet er, hvordan det er gået med sideløbende udgifterne, siden Forende Care overtog driften for snart halvandet år siden.
I en rapport "Transaktionsomkostninger ved udbud af offentlige opgaver - en analyse af offentlige myndigheders udbudsomkostninger", som blev offentliggjort i november måned sidste år, dokumenterer forskerne Ole Helby Petersen fra Roskilde Universitetscenter og Erik Bækkeskov fra Københavns Universitet, at det offentlige får en række ekstra udgifter blandt andet til tilsyn med de private firmaer.
Arbejderen har spurgt, hvad det koster Aarhus Kommune at føre tilsyn med, om Forenede Care lever op til kontrakten på Bøgeskovhus?
Ikke beregnet
"Det er der ikke lavet beregninger på. En del af tilsynsforpligtigelsen ændrer sig ikke ved udbuddet. F.eks. det kommunale tilsyn i plejeboligerne som sker uagtet om stedet drives af kommunen eller en privat leverandør," skriver Sundhed og Omsorgs økonomistab.
Af svaret fremgår det, at der heller ikke er lavet beregninger på, hvorvidt det har kostet ekstra tilsynskroner, at det nu er et privat firma, der leverer varen, mens det stadig er kommunen, som står med ansvaret overfor borgerne.
Det er kritisabelt, at Sundhed og Omsorg ikke har regnet på, hvad det koster kommunen at føre tilsyn med, om Forenede Care opfylder sine kontraktlige forpligtelser på plejecentret, mener Kirsten Normann Andersen.
– Og det er kritisabelt, at Sundhed og Omsorg heller ikke har beregnet, om der er løbet ekstra omkostninger på. Når man tænker på de problemer, der har været på Bøgeskovhus, så må der være brugt ekstra ressourcer på en kritisk dialog og kontrol med Bøgeskovhus, og regner man ikke på den slags, så ved ingen jo reelt, hvad udbuddet samlet set har kostet, understreger den aarhusianske fagforeningskvinde.
Arbejderen har kontaktet ældrerådmand Jette Skive (DF) for at høre hendes holdning til prisen på udbuddet og til, at der mangler beregninger på, hvad det koster at kontrollere, om Forende Care lever op til kontrakten. Hun har endnu ikke svaret på Arbejderens henvendelse.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278