Ansatte på landets sygehuse frygter nye fyringsrunder efter, at regeringen og Danske Regioner i sidste uge lavede en usædvanligt stram økonomiaftale for 2017.
Det bliver en sparerunde større, end jeg nogensinde har oplevet.
Sophie Hæstorp Andersen,regionsformand
Regionerne har rundt regnet den samme økonomi næste år, som de havde i 2016. De eneste nye penge i aftalen er 200 millioner kroner. Samtidig er der et stigende antal patienter, nye opgaver og udsigt til fortsat stigning i udgifter til medicin og medicinsk udstyr.
– Regeringen skaber utryghed med økonomiaftalen. Vi er nu igen i en situation, hvor regeringen vil have flere opgaver løst for de samme penge, selv om sygeplejerskerne mange steder ikke kan løbe stærkere. Det skaber frygt for fyringer, siger formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen.
Skal løbe stærkere
Dansk Sygeplejeråd har i flere omgange dokumenteret en direkte sammenhæng mellem et presset arbejdsmiljø og en forringet patientsikkerhed. Den udfordring giver økonomiaftalen for 2017 ingen svar på, konstaterer Grete Christensen.
Formand for Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen (S) er ikke i tvivl om, at økonomiaftalen kommer til at koste stillinger.
– Den her aftale er så stram, at det bliver en sparerunde større, end jeg nogensinde har oplevet i Region Hovedstaden, formentlig over en halv milliard kroner, siger hun.
Aftalen betyder, at de ansatte skal øge deres effektivitet med to procent næste år.
– Kravet om, at de hospitalsansatte skal producere to procent mere om året har været lagt på regionerne lige siden år 2000. Produktivitetsstigningerne har betydet, at en sundhedsprofessionel i dag udfører næsten 45 procent mere pleje og behandling af patienter i forhold til en sundhedsprofessionel i 2001. Det betyder, at personalet mange steder presses til det yderste, siger Bodil Otto, formand for HK Kommunal, der blandt andet organiserer lægesekretærer og administrativt personale på sygehusene.
Hun opfordrer til, at der bliver gjort noget alvorligt ved personalesituationen ved efterårets finanslov.
Glemte valgløfter
Også FOA, der organiserer SOSU'erne på sygehusene, kritiserer økonomiaftalen.
– Det er en historisk tynd regionsaftale. Valgkampens fokus på sundhed og kvalitet er pist forsvundet i den nye aftale. De pressede ansatte kommer til at løbe endnu hurtigere fremover, siger FOA-formand Dennis Kristensen.
Han hæfter sig også ved, at der forventes effektiviseringer allerede fra 2017 som følge af de nye sygehusbyggerier. Halvdelen af effektiviseringerne tages ind af regeringen og omfordeles over bloktilskuddet til regionerne.
Det vil give en skævdeling, da de regioner, der har mange byggerier, kommer til at aflevere flere penge, end de får tilbage, påpeger Dennis Kristensen:
Aftalen betyder også, at der skal spares 1,5 milliarder kroner frem mod 2020 gennem billigere indkøb. De penge får regionerne lov til at beholde. Men regionsformand Bent Hansen siger, at regionerne allerede har sparet så meget på indkøb, at der ikke er så meget mere at komme efter.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278