12 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

CETA-forslag fremlagt i Folketinget

Handelsaftale skal ratificeres

CETA-forslag fremlagt i Folketinget

Udenrigsministeren lover både vækst og højere lønninger i sin begrundelse for, at Danmark skal tiltræde CETA-aftalen. Det er misvisende advarer Fællesinitiativet Stop CETA og TTIP. Der er ingen beviser for, at CETA giver vækst.

Udenrigsminister Anders Samuelsen fremlagde tirsdag sit beslutningsforslag om, at Danmark skal tiltræde CETA-aftalen mellem EU og Canada.
FOTO: Liselotte Sabroe/Scanpix
1 af 1

Udenrigsminister Anders Samuelsen fremlagde tirsdag sit beslutningsforslag om at tilslutte Danmark til den handels- og investeringsaftale, som er indgået mellem mellem EU og Canada, den såkaldte CETA-aftale.

 Udenrigsministerens fremlæggelse er stærkt misvisende på afgørende punkter.
Kenneth Haar

I sin fremsættelse skriver ministeren, at aftalen "ventes at få positive samfundsøkonomiske konsekvenser i form af øget samhandel med deraf afledte effekter som højere vækst, et større beskatningsgrundlag, bedre vareudvalg og højere lønninger".

Videre skriver ministeren, at aftalen indeholder "markedsåbning for tjenesteydelser, investeringer og offentlige indkøb".

Misvisende minister

CETA-modstanderne kalder udenrigsministerens fremlæggelse for "misvisende".

– Udenrigsministerens fremlæggelse er stærkt misvisende på afgørende punkter, siger talsperson for Fællesinitiativet Stop CETA og TTIP, Kenneth Haar, til Arbejderen.

– Der er aldrig ført bevis for, at CETA giver nogen nævneværdig vækst- eller jobeffekt. Og der er i øvrigt en del, som peger i den modsatte retning. Alligevel ser ministeren både højere lønninger og større beskatningsgrundlag for sig. Det er ikke andet end en påstand, uddyber Kenneth Haar.

– Det er godt nok vildt, at ministeren påstår, at de tilsluttede lande frit kan lave regler på for eksempel miljøområdet, uden at det vil være i strid med de rettigheder, store virksomheder får med CETA-aftalen. Det er simpelthen forkert. Det vil altid afhænge af, hvordan særdomstolene vurderer en bestemt sag – om de synes, et land er gået for vidt.

Han håber, at CETA bliver endevendt, og hver en afkrog bliver belyst, når Folketinget skal tage stilling til aftalen.

– De skal vide, hvad det går ind til. Og de skal vide, hvad de tager ansvaret for.

CETA's mange kapitler

I beslutningsforslaget indgår CETA-aftalen oversat til dansk, som er på 182 sider. Aftalen indeholder 30 kapitler, blandt andet om oprettelsen af et frihandelsområde mellem EU og Canada, om markedsadgang for varer, om tekniske handelshindringer og om investeringer.

Et kapitel om sundhed slår fast, at de nationale "sundheds- og plantesundhedsforanstaltninger ikke skaber uberettigede handelshindringer". 

Der er også et kapitel om den kontroversielle ICS-domstol, der giver udenlandske firmaer og investorer mulighed for at sagsage stater. Sagerne kan anlægges mod regeringer, der indfører lovgivning, som virksomhederne finder "urimelig", fordi den truer deres profit. 

CETA-aftalen er fremlagt som et beslutningsforslag. Det betyder, at den kun skal behandles to gange i Folketinget, og ikke sendes i høring. Dermed får de mange miljøorganisationer, forbrugerorganisationer, fagforeninger og andre, som har en holdning til CETA, ikke mulighed for at afgive et høringssvar.

>> LÆS OGSÅ: CETA-aftale hastes gennem Folketinget

Beslutningsforslaget har nummer 74 og lyder: "Forslag til folketingsbeslutning om tiltrædelse af den samlede økonomi- og handelsaftale mellem Den Europæiske Union og dens medlemsstater på den ene side og Canada på den anden side".

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. mar. 2017 - 09:20   01. mar. 2017 - 14:46

CETA

ml@arbejderen.dk
Fakta om CETA
  • CETA står for Comprehensive Economic and Trade Agreement.
  • Det er en omfattende handels- og investeringsaftale mellem EU og Canada. Dele af aftalen kan træde foreløbigt i kraft allerede i 2017.
  • CETA er den første EU-handelsaftale med en såkaldt negativliste, som betyder, at alle tjenesteydelser som udgangspunkt er omfattet af et krav om liberalisering, medmindre de enkelte regeringer udtrykkeligt har undtaget dem. 
  • CETA-aftalen indeholder også en såkaldt "stand still"-klausul, der betyder, at liberaliseringer ikke kan rulles tilbage.
  • CETA indfører en såkaldt investordomstol, der åbner op for, at et privat firma fra Canada eller EU kan sagsøge nationalstater og kræve erstatning, hvis regeringer indfører eksempelvis en mere restriktiv miljø-, sundheds- eller arbejdsmiljølovgivning, som påvirker firmaets fremtidige profit.
  • Det samme kan alle private firmaer fra lande udenfor EU og Canada, hvis de har et datterselskab i Canada.
  • >> Læs alle Arbejderens artikler om CETA 
Bliv aktiv mod CETA
  • Fællesinitiativet Stop CETA og TTIP har gang i en række aktiviteter mod CETA-aftalen.

  • Den 13. til den 20. marts er der kampagneuge. Der bliver blandt andet lagt op til en happening og en aktion, når CETA-aftalen bliver førstebehandlet i Folketinget den 14. marts.

  • Den 23. marts afholdes stor, fælles demonstration mod CETA. Demonstrationen starter foran Udenrigsministeriet klokken 16 og går herfra til Christiansborg Slotsplads.

  • Du kan hente plakater, flyers og klistermærker hos NOAH, Nørrebrogade 39, 1. tv i København eller hos Afrika Kontakt, Nørrebrogade 52 C i København og mobilisere til demonstrationen den 23. marts.

  • Også i Aalborg, Esbjerg og Aarhus er der gang i lokale aktiviteter mod CETA.

  • >> Du kan læse mere om aktiviteterne her

  • >> Og du kan skrive under mod CETA  her