28 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Danmark er i krig i Irak igen

Stort flertal bag:

Danmark er i krig i Irak igen

Folketingets partier har her til morgen sendt Danmark i krig mod Islamisk Stat. Kun Enhedslisten og løsgængeren Uffe Elbæk er imod.

Danmark sender syv F-16 bombefly og 280 soldater afsted mod Irak.
FOTO: Christian Als/STF/Scanpix
1 af 1

Her til morgen klokken 9.30 vedtog samtlige Folketingets partier – pånær Enhedslisen og løsgængeren Uffe Elbæk – at sende Danmark i krig mod Islamisk Stat. Stemmerne var 94 for og 9 imod.

Regeringen vil sende bombefly og soldater til Irak efter en forceret og kaotisk proces. Uden at vi har fået vigtige FN-dokumenter oversat til dansk.
Christian Juhl

Danmark sender syv F-16 bombefly og 280 soldater afsted. 140 soldater skal gøre kampflyene klar til at bombe den ekstreme bevægelse Islamisk Stat (IS). Dertil kommer 20 ledende militærfolk og 120 soldater, der skal træne irakiske og kurdiske sikkerhedsstyrker.

Udenrigsministeriet måtte i går give mere end 80 svar til folketingsmedlemmer om krigsdeltagelsen. Men der er fortsat en lang række ubekendte faktorer, advarede Enhedslistens udenrigsordfører Christian Juhl, der var en af de sidste, der fik ordet, før beslutningen blev taget.

- Regeringen vil sende bombefly og soldater til Irak efter en forceret og kaotisk proces. Uden at vi har fået vigtige FN-dokumenter, som beslutningen hviler på, oversat til dansk. Uden skriftlig anmodning fra Irak – deltagelsen bygger på en mundtlig aftale. Uden strategi for hvad der skal ske, hvis IS trækker sig ind i byerne. Med stor risiko for at danske fly deltager i bombninger af byer. Med stor risiko for at mange civile rammes. Med stor risiko for at IS vil svare igen i Danmark. Med stor risiko for at missionen gavner IS og dermed forværrer situationen. Det er godt nok et problematisk grundlag at tage den her beslutning på, lød det fra Christian Juhl.

- Vi har haft en grundig debat. Man kan mene, at den skulle have været grundigere. Det burde den måske nok have været, indrømmede SF's forsvarsordfører Holger K. Nielsen.

Det var ellers planen, at Folketinget sent onsdag ville stemme om det danske militærbidrag, hvor der i forvejen havde tegnet sig et flertal. Men de borgerlige partier sendte sagen tilbage til Forsvarsudvalget, da man ikke følte, at der var styr på lovgivningen og strafferammen for danskere, der vælger at tage til Irak for at kæmpe på IS’ side – og altså muligvis også mod danske soldater.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. okt. 2014 - 09:28   03. okt. 2014 - 11:16

Irak

ml@arbejderen.dk
Dansk luftkrig mod Irak
  • 29. august: Samtlige partier i Folketinget stemmer for regeringens forslag om, at Danmark skal bidrage med transport af våben og ammunition til de kurdiske styrker i Irak. 
  • 2. oktober: Et stort flertal i Folketinget – 94 for og 9 imod – vedtager et beslutningsforslag fra udenrigsminister Martin Lidegaard (B 123), der sender syv kampfly og op til 140 soldater til Irak på anmodning fra USA. 
  • Kampflyene skal bombe den ekstreme bevægelse Islamisk Stat (IS) i en mission ledet af USA.
  • Dertil kommer 20 ledende militærfolk og 120 soldater, der skal træne irakiske og kurdiske sikkerhedsstyrker.
  • Kun Enhedslisten og løsgængeren Uffe Elbæk stemmer imod.
  • 1. oktober: Enhedslisten stiller forslag i Folketinget om, at regeringen skal arbejde aktivt for, at der sendes våben og humanitær hjælp til de kurdiske områder i Syrien. Forslaget forkastes.
  • 16. oktober deltager danske F-16-fly i togt over Irak.