13 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Danmark havde omfattende samarbejde med lejehær

Forkerte oplysninger til Folketinget

Danmark havde omfattende samarbejde med lejehær

Forsvarsminister Peter Christensen har videregivet urigtige oplysninger til Folketinget. Dansk militærs samarbejde med den private lejehær Blackwater var mere omfattende end det tidligere er oplyst.

Dansk soldat i Irak i 2005, hvor militæret begyndte at samarbejde med det kontroversielle lejehærsfirma Blackwater, der har dræbt og såret civile irakere.
FOTO: Forsvarsgalleriet.dk
1 af 1

Det danske militærs samarbejde med den private lejehær Blackwater har været mere omfattende, end militæret og forsvarsministeren hidtil har oplyst over for Folketinget.

Det indrømmer forsvarsminister Peter Christensen nu i en orientering til Folketingets forsvarsudvalg.

De nye oplysninger får os ikke til at ryste på hånden og genåbne Irak-kommissionen.
Peter Juel Jensen, forsvarsordfører, Venstre

 

"Jeg skal både på vegne af Forsvarsministeriet og Den Værnsfælles Forsvarskommando beklage, at de tidligere afgivne oplysninger til Folketinget ikke har været korrekte", skriver ministeren blandt andet.

I flere år har skiftende forsvarsministre ellers oplyst til Folketinget, at man under Irak-krigen kun havde ét uformelt samarbejde med lejehærs-firmaet Blackwater, der har været involveret i flere drab på civile.

Blandt andet gik soldater fra Blackwater i september 2007 amok med granater og automatvåben i en rundkørsel i Bagdad, hvor 17 blev civile irakere blev dræbt og 27 såret.

Arbejderen kunne sidste år afsløre, efter at have fået aktindsigt i militærets interne og eksterne korrespondance om Blackwater, at chefen for Den Internationale Operationsafdeling i Irak, T. M. Paulsen, den 31. oktober 2007 skrev hjem til Forsvarskommandoen for at gøre det klart, at han ønskede, at samarbejdet med Blackwater skulle fortsætte. Mailen blev afsendt blot halvanden måned efter Blackwaters massakre.

>> Læs artiklen: Dansk militær samarbejdede med privat lejehær i Irak

Ifølge skiftende forsvarsministre startede samarbejdet i 2007. Men det er ikke rigtigt. 

"... den koordination og kommunikation, der har været mellem det danske personbeskyttelsesbidrag og Blackwater i Irak, (har) således været hyppigere... og er begyndt på et tidligere tidspunkt end det, der er givet udtryk for ved tidligere besvarelser til Folketinget", skriver ministeren.

Peter Christensen har nu bedt Forsvarskommandoen komme med en skriftlig redegørelse om det danske militærs kontakter med Blackwater i Irak.

I kontakt flere gange ugentligt

Ifølge de nye oplysninger startede samarbejdet med Blackwater allerede i 2005, da danske soldater skulle bevogte en dansk general i Irak. I forbindelse med bevogtningen indledte militæret et samarbejde med Blackwater.

Det dansk militær var flere gange ugentligt i kontakt med Blackwater. Der blev eksempelvis udvekslet informationer om status på ruter i Bagdad, oprørsstyrkers aktiviteter, taktikker, teknikker og procedurer, oplyser forsvarsministeren.

Det var dog ikke kun de danske styrker, som samarbejde med private firmaer. Krigen i Irak bliver kaldt for den første privatiserede krig, fordi private sikkerhedsfirmaer var så massivt til stede. 

Ifølge menneskeretsorganisationen Human Rights First arbejdede omkring 35.000 sikkerhedsfolk for de private lejehære. Det gjorde de private sikkerhedsfirmaer til den næststørste bevæbnede styrke i Irak - kun overgået af USA's hær.

Det er ikke uproblematisk. I modsætninger til stater i krig er private firmaer ikke underlagt Genevekonventionen, som fastlægger krigens love.

Irak-kommission forbliver lukket

På trods af at Folketinget har fået forkerte oplysninger om et vigtigt kapitel af Irak-krigen, afviser Venstre at genåbne Irak- og Afghanistankommission, der netop skulle grave i hundredetusindvis af offentlige og fortrolige dokumenter og kortlægge den danske krigsdeltagelse.

– De nye oplysninger får os ikke til at ryste på hånden og genåbne Irak-kommissionen, siger Venstres forsvarsordfører Peter Juel Jensen til Arbejderen.

– Ministeren har været ude og sige, at alle sten er vendt, og det har jeg ikke nogen grund til at betvivle. Jeg kan ikke se, hvad det skulle være for nogle nye oplysninger, en kommissionen skulle kunne finde frem. Men jeg kan selvfølgelig ikke give nogen garantier for, at der ikke kan findes nye oplysninger. Men jeg har altså ikke behov for at grave yderligere i det her.

– Vi har i Venstre ikke noget behov for at have den kommission kørende. Og det er der flertal for i Folketinget. Det var en politisk beslutning at nedsætte kommissionen, og det var en politisk beslutning at nedlægge den. Og så er den ikke så meget længere, lyder det fra Peter Juel Jensen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. jan. 2016 - 10:13   08. feb. 2016 - 16:36

Irak-krig

ml@arbejderen.dk
Blackwater
  • Blackwater er et privat lejehærs-firma, der blev stiftet i 1997, og siden da har haft en række millionkontrakter for USA's militær og efterretningstjenester.

  • I 2003 indgik den amerikanske regering en aftale til 160 millioner kroner med Blackwater. Officielt var der tale om "sikkerhedsvagter", men firmaets opgaver mindede til forveksling om dem, man giver til soldater som eksempelvis beskyttelse af den amerikanske ambassade i Bagdad.

  • Den 16. september 2007 gik Blackwater-lejesoldater amok med granater og automatvåben i en rundkørsel i Bagdad. 17 blev civile blev dræbt og 27 såret.

  • I oktober 2010 blev 250 nuværende og tidligere ansatte i Blackwater smidt ud af Irak af den irakiske regering. Den private lejehær fik syv dage til at forlade landet. Regeringens beslutning var en konsekvens af flere og flere beskyldninger om, at Blackwater-lejesoldater havde skudt civile.

  • I oktober 2014 blev fire Blackwater-lejesoldater kendt skyldige i overlagt mord, manddrab og uagtsomt manddrab efter drabene i Bagdad i september 2007. Herudover har USA's Kongres flere gange kritiseret firmaet for dets brutale metoder.

  • I 2010 indgik CIA en kontrakt på 580 millioner kroner med Blackwater om sikkerhedsarbejde i Afghanistan. Ifølge New York Times har Blackwater og andre private sikkerhedsfirmaer siden 2001 indgået hemmelige kontrakter med CIA for op 3,5 milliarder kroner.