13 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Forsvarsminister videregav forkerte oplysninger

Omfattende samarbejde med Blackwater

Forsvarsminister videregav forkerte oplysninger

Forsvarsministeren er indkaldt til hastesamråd efter at det er kommet frem, at han og skiftende forsvarsministre har givet forkerte oplysninger om den danske hærs samarbejde med lejehærsfirmaet Blackwater under Irak-krigen.

Forsvarsminister Peter Christensen indrømmer nu, at han har videregivet forkerte oplysninger til Folketinget.
FOTO: Søren Bidstrup/Scanpix
1 af 1

Forsvarsminister Peter Christensen indrømmer nu, at han - og skiftende forsvarsministre igennem årene - har videregivet forkerte oplysninger til Folketinget om dansk militærs samarbejde med det berygtede amerikanske lejehærsfirma Blackwater.

Forsvarsministeriet har flere gange besvaret spørgsmål om samarbejdet med Blackwater i Irak. Af svarene fremgår det, at dansk militær kun i ét enkelt tilfælde - i 2007 - har etableret et uformelt samarbejde med Blackwater.

Det er helt tydeligt, at regeringen ikke har ønsket at debattere den her sag. Alt tyder på at Folketinget er blevet ført bag lyset.
Eva Flyvholm, forsvarsordfører, Enhedslisten

 

Men samarbejdet med Blackwater startede langt tidligere - allerede i 2005. Og samarbejdet var langt mere omfattende end hidtil oplyst.

Samarbejdet er kontroversielt, fordi Blackwater er et privat lejehærsfirma, der har dræbt og såret mange civile irakere.

Enhedslisten har netop hasteindkaldt forsvarsministeren i samråd om sagen.

- Enhedslisten har i årevis spurgt ind til samarbejdet med Blackwater og fået forkerte og undvigende svar. Det er helt tydeligt, at regeringen ikke har ønsket at debattere den her sag. Alt tyder på, at Folketinget er blevet ført bag lyset, siger Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, til Arbejderen.

Hun mener, at det er dybt alvorligt, at skiftende ministre sandsynligvis har mørklagt den her sag overfor Folketinget. 

- Alt tyder på, at regeringen har dækket over oplysninger for at holde hånden over deres egen Søren Gade, der var forsvarsminister fra 2004 til 2010. Først da Irak-kommissionen blev lukket, og der blev lækket dokumenter fra kommissionen, kom der nye oplysninger frem. Men det er først nu, hvor forsvarsministeren er blevet presset, at han offentliggør nye oplysninger. 

Enhedslistens forsvarsordfører mener, at sagen understreger behovet for en Irak-kommission.

- Det er ikke nok med en undskyldning, og at forsvarsministeren iværksætter en intern undersøgelse af forløbet. Kun en ekstern undersøgelse kan give et fuldt overblik over, hvad der er foregået i de danske krige i Irak og Afghanistan, siger Eva Flyvholm, som mener, at samarbejdet med Blackwater er dybt problematisk.

- Dansk militær har jo samarbejdet med lejehærsfirma, hvis soldater har dræbt civile. Vi skal selvfølgelig ikke samarbejde med et firma, der ikke overholder helt basale menneskerettigheder og krigens love.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. jan. 2016 - 12:27   08. feb. 2016 - 16:35

Irak-krig

ml@arbejderen.dk
Blackwater
  • Blackwater er et privat lejehærs-firma, der blev stiftet i 1997, og siden da har haft en række millionkontrakter for USA's militær og efterretningstjenester.

  • I 2003 indgik den amerikanske regering en aftale til 160 millioner kroner med Blackwater. Officielt var der tale om "sikkerhedsvagter", men firmaets opgaver mindede til forveksling om dem, man giver til soldater som eksempelvis beskyttelse af den amerikanske ambassade i Bagdad.

  • Den 16. september 2007 gik Blackwater-lejesoldater amok med granater og automatvåben i en rundkørsel i Bagdad. 17 blev civile blev dræbt og 27 såret.

  • I oktober 2010 blev 250 nuværende og tidligere ansatte i Blackwater smidt ud af Irak af den irakiske regering. Den private lejehær fik syv dage til at forlade landet. Regeringens beslutning var en konsekvens af flere og flere beskyldninger om, at Blackwater-lejesoldater havde skudt civile.

  • I oktober 2014 blev fire Blackwater-lejesoldater kendt skyldige i overlagt mord, manddrab og uagtsomt manddrab efter drabene i Bagdad i september 2007. Herudover har USA's Kongres flere gange kritiseret firmaet for dets brutale metoder.

  • I 2010 indgik CIA en kontrakt på 580 millioner kroner med Blackwater om sikkerhedsarbejde i Afghanistan. Ifølge New York Times har Blackwater og andre private sikkerhedsfirmaer siden 2001 indgået hemmelige kontrakter med CIA for op 3,5 milliarder kroner.