Lønningerne i fremstillingsvirksomheder i de lande, danske virksomheder konkurrerer mest med, steg i 3. kvartal i år med 2,3 procent i forhold til samme kvartal året før. I Danmark steg lønningerne derimod kun med 2,0 procent, viser nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening, DA.
Der er god plads til, at de danske lønninger i en periode kan stige mere end i udlandet, uden at de bør give anledning til de store bekymringer.
Tore Stramer, Nykredit
Indenfor bygge og anlæg steg de danske lønninger lidt mere end i udlandet, nemlig med henholdsvis 2,6 og 2,3 procent. Men med til historien hører, at den danske lønudvikling i branchen er aftagende, mens den er stigende i udlandet, forklarer DA.
– Ser vi fremad, er der ikke udsigt til, at de danske lønninger for alvor vil spurte fra udlandet på en usund måde. Der er tværtimod god plads til, at de danske lønninger i en periode kan stige mere end i udlandet, uden at de bør give anledning til de store bekymringer, siger Tore Stramer, chefanalytiker i Nykredit, i en kommentar til tallene.
Han vurderer, at den danske konkurrenceevne er "bomstærk efter en lang periode, hvor de danske lønstigninger har været mindre end i udlandet."
Direktørlønninger er eksploderet
Hvis man anvender den samme målestok på direktørlønninger til at vurdere lønkonkurrenceevnen for danske virksomheder, ser det dog sort ud.
Direktørlønningerne er fra 2013 til 2016 steget med hele 60 procent, viser en analyse fra konsulenthuset EY. Det er langt mere end i for eksempel Sverige. Til sammenligning steg danske lønninger i gennemsnit 5,6 procent i samme periode, viser tal fra Danmarks Statistik. Og her har direktørlønningerne endda været med til at trække gennemsnittet op.
Dertil kommer, at eksplosionen i de danske topchefers løn er sket ud fra et i forvejen højt niveau, så de nu ligger på i gennemsnit 19 millioner kroner årligt.
Store virksomhedsoverskud
Det er ikke kun direktørernes lønninger, der er eksploderet. Det samme er virksomhedernes overskud.
Ifølge en beregning, LO tidligere har lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik, er danske arbejderes lønandel af værdiskabelsen i Danmark fra 2009 til 2015 faldet fra 66 til 53 procent. Samtidig steg danske virksomheders samlede overskud med 67 procent fra 2010 til 2015.
Der er således lagt en solid bund for kraftige lønstigninger ved lokalforhandlingerne indenfor minimallønsområdet, og når overenskomsterne på det private område skal fornyes i 2020.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278