25 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Danske soldater udleverede irakere til tortur

Ingen tvivl mere:

Danske soldater udleverede irakere til tortur

Yderligere tolv irakere er blevet tortureret efter at danske soldater har udleveret dem til irakisk politi - nu vil de have deres sag for en domstol og have erstatning.

Christian Harlang repræsenterer nu i alt 23 civile irakere, som hævder at danske soldater udleverede dem til tortur.
FOTO: Niels Sigaard
1 af 1

Vi ved, at de blev anholdt af danske soldater og udleveret til irakisk militærpoliti.

Vi ved, at de blev udsat for tortur efter udleveringen.

Tilbage står nu spørgsmålet om, hvorvidt de danske soldater kendte til risikoen for tortur.

Sådan står sagen om de irakiske fanger fra operation Green Desert ifølge advokat Christian Harlang, efter at tolv nye stævninger i dag landede på  forsvarsminister Nick Hækkerups bord.

Stævningerne er fra 12 irakere, der ifølge Harlang kan identificeres på den omstridste video af operationen, hvor danske soldater tager en gruppe civile irakere til fange og udleverer dem.

Irakerne havde ar på både krop og sjæl fra torturen, som foregik med blandt andet stød.

Christian Harlang

11 af de tilfangetagne har allerede lagt sag an mod Danmark, fordi de hævder, at de blev udsat for tortur efter udleveringen. Nu er Harlang vendt hjem fra Mellemøsten, hvor han sammen med en gruppe læger mødtes med tolv andre irakere, der alle blev taget til fange under operation Green Desert i Irak i november 2004.

Efter at have interviewet irakerne er Harlang nu så overbevist om, at de er blevet udsat for tortur, at han er klar til at prøve sagerne ved en dansk domstol.

- Irakerne havde ar på både krop og sjæl fra torturen, som foregik med blandt andet stød. De kunne fortælle detaljeret om, hvad der var foregået hvornår. De har traumer, de kan ikke sove og har mareridt og angstanfald. For mig er der ingen tvivl om, at de her irakere har været udsat for tortur, siger Christian Harlang til Arbejderen.

Irakerne optræder på den video, som danske soldater optog af operation Green Desert. På videoen kan man se, hvordan irakerne ligger på jorden med bind for øjnene, og bliver slået og sparket af irakisk politi. Trods volden udlever danske soldater irakerne til irakisk politi. De danske soldater griber ikke og stopper mishandlingen. De udleverer fangerne selvom volden i forbindelse med anholdelsen giver et vink om, hvilken skæbne der venter irakerne. Torturen fortsætter på den lokale politistation, hvor irakerne bliver tilbageholdt af irakisk politi i op 36 dage.

 

I alt anklager altså 23 irakere nu den danske stat for medansvar for mishandling og tortur.

Forsvarsministeriets forsvarer i sagen, kammeradvokat Peter Biering er tavs om de nye torturstævninger:

- Det har jeg absolut ingen holdning, ingen mening og ingen kommentarer til, siger kammeradvokat Peter Biering til Arbejderen.

Til februar tager Christian Harlang igen til Mellemøsten. Denne gang har han en psykolog og en retspsykiater med sig, der skal undersøge irakerne for deres fysiske og psykiske skader og udarbejde en lægerapport på hver enkelt iraker.

Det er endnu uklart hvornår de mange sager vil blive behandlet i Østre Landsret - og om de nogensinde vil nå i retten. Hvis alle 23 sager skal for, kræver Forsvarsministeriet nemlig at irakerne stiller med en økonomisk garanti på i alt 920.000 kroner.

- Forsvarsministeriet og kammeradvokaten forsøger at gøre alt for, at disse sager ikke kommer for en domstol. Hvis irakerne ikke får lov til at få fri proces, er de ude i stand til at føre sagen. De kan ikke rejse 920.000 kroner. Det er et problem for retfærdigheden, at ministeriet bruger alle sine ressourcer på at forhindre sagen. De burde i stedet bruge kræfterne på at sikre sagens opklaring, så vi undgår lignende sager i fremtiden, uddyber Christian Harlang.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. dec. 2012 - 09:54   11. jun. 2013 - 00:07

irak-fangesag

ml@arbejderen.dk
Fangesagen
  • I november 2004 tilbageholdt danske og irakiske soldater 36 civile irakere under Operation Green Desert i Irak. Irakerne blev udleveret til irakisk politi.

  • 23 af de anholdte irakere har anlagt erstatningssag mod Forsvarsministeriet. De hævder, at de blev udsat for tortur og kræver en symbolsk erstatning.

  • I oktober sidste år fremviste tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard en dansk videooptagelse fra aktionen, der viser, at danske soldater overværer, at irakerne bliver slået og sparket af irakisk politi, mens de sidder bagbundet på jorden.