19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Dom sætter terrorlov over ytringsfriheden

Roj TV mister sendetilladelsen

Dom sætter terrorlov over ytringsfriheden

Det var med terrorlovens paragraf 114e i hånden, at Østre Landsret i dag fratog 30 millioner kurdere over hele verden deres tv-station.

Dommen mod Roj TV er en voldsom forringelse for mediers ytringsfrihed, mener forsvarer Bjørn Elmquist.
FOTO: Erik Refner/Scanpix
1 af 1

Terrorloven blev for første gang ved en dansk domstol sat over ytringsfriheden, da Østre Landsret i dag fratog den kurdiske tv-station Roj TV retten til at sende fjensyn til millioner af kurdere verden over. Tv-stationen blev samtidig idømt dagbøder på i alt 10 millioner kroner.

Det er første gang siden sagen om Arbejderen, at terrorloven bliver taget i brug mod et medie.

- Dommen betyder en voldsom forringelse for mediers ytringsfrihed og muligheder for at tale imod magthaverne. Det er ikke hvér dag, at en dansk domstol fratager et medie med 30 millioner seere sin sendetilladelse. Det er en meget bemærkelsesværdig dom, hvor domstolene er helt inde og blande sig i en tv-stations redaktionelle linje, siger Roj TV's forsvarer Bjørn Elmquist til Arbejderen.

Paragraf 114e

Roj TV var anklaget af Justitsministeriet for for ensidigt at lade den kurdiske befrielsesbevægelse PKK komme til orde. TV-stationen blev sidste år dømt bøder på 5,2 millioner kroner i Københavns Byret, men her fandt man ikke hjemmel i loven til at fratage tv-stationen sendetilladelsen.

Østre Landsret begrunder dommen med, at retten vurderer, at PKK er en terrororganisation, og at Roj TV har fremmet bevægelsen gennem sine udsendelse. Det hører under straffelovens omstridte paragraf 114e - en af de såkaldte terrorparagraffer, som gør det ulovligt at opfordre til terror. I starten af den 104 sider lange dom understreger retten, at straffeloven står over ytringsfriheden.

>> LÆS HELE DOMMEN HER

Det er første gang siden sagen om Arbejderen i 2006, at terrorloven bliver taget i brug mod et medie. Dengang sagde daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen første gang, at terrorloven står over ytringsfriheden.

Uenig landsret

En enkelt af de i alt seks landsretsdommere på sagen mener, at Roj TV skal frifindes af hensyn til ytringsfriheden. I en mindretalsudtalelse i dommen skriver han, at udtalelserne i Roj TV's udsendelser "Ikke er gået ud over, hvad der er tilladt under hensynet til ytringsfriheden, og at de tiltalte selskaber således ikke har fremmet virksomheden for en terrororganisation".

Men et flertal på fem ud af seks dommere slog altså fast, at ytringsfriheden ikke er nok til at sikre Roj TV sin sendetilladelse.

- I Roj TV's udsendelser er der en omfattende dækning af- og fokusering på PKK. I udsendelserne vises ofte flag og symboler for PKK. Mange programmer formidler udtalelser og erklæringer fra og interviews med ledende personer, der har direkte tilknytning til PKK, hvor personerne får lov til at tale frit og i længere tid, stort set uden afbrydelser og spørgsmål, oplæste retsformand Hans Christian Thomsen fra dommen.

Dommen i Østre Landsret var som udgangspunkt sidste instans, men parterne kan søge Procesbevillingsnævnet om lov til at kære til Højesteret. Efter Arbejderens deadline mødtes Roj TV's bestyrelse for at tage stilling til, om de vil søge.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. jul. 2013 - 13:50   03. jul. 2013 - 17:19

Roj TV

ml@arbejderen.dk
Sagen mod Roj TV
  • Med en dansk sendetilladelse i hånden har den kurdiske tv-station Roj TV siden 2004 sendt udsendelser om kurdisk kultur, sprog, debat og nyheder fra København til millioner af kurdere verden over.

  • Men den 31. august 2010 tiltalte daværende justitsminister, Lars Barfoed, Roj TV for at udøve propaganda for den kurdiske oprørsbevægelse, PKK, der er opført på EU’s og USA's terrorlister.

  • I januar 2012 kendte Københavns Byret Roj TV skyldig i at være talerør for PKK. Retten slog samtidig fast, at der ikke er hjemmel i loven til, at dommere kan fratage Roj TV sendetilladelsen. Det er kun Radio- og tv-nævnet, der kan tildele og fratage en radio- eller fjernsynskanal sendetilladelser, understregede retten.

  • Sagen blev anket, og den 3. juli 2013 frakendte Østre Landsret Roj TV sin sendetilladelse og idømte de to selskaber bag tv-stationen dagbøder på i alt ti millioner kroner. Beslutningen om at fratage Roj TV's sendetilladelse blev stadfæstet af Højesteret i februar 2014.

>> Læs mere om sagen på Arbejderens temaside her