24 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Efterretningsofficer anklager forsvarsledelsen for systematisk bedrag

Ny drejning i fangesagen fra Irak

Efterretningsofficer anklager forsvarsledelsen for systematisk bedrag

Auditørkorpset og forsvarsledelsen bruger whistleblowers som syndebukke for at undgå, at ledelsen bliver stillet til ansvar for fangemishandling i Irak, siger tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard, der i morgen skal vidne om sit læk af en omstridt militær video.

Tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard besluttede sidste år at offentliggøre en video, som dokumenterer fangemishandling i Irak. Nu risikerer han op til et halvt års fængsel, fordi han ikke vil udlevere navnet på den kollega, som gav ham videoen.
FOTO: Niels Sigaard
1 af 1

Forsvarsledelsen og Auditørkorpset forsøger bevidst at forhindre, at ansvaret for mishandlingen af irakiske fanger havner hos ledelsen.

Sådan lyder den voldsomme anklage fra tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard, der i morgen skal afhøres af Auditørkorpset i sagen om den omstridte Operation Green Desert i Irak i 2004.

I stedet for at efterforske ledelsen af Forsvaret i en alvorlig sag om brud på menneskerettighederne, forsøger Auditørkorpset at gå efter os, der har trådt ved siden af for at gøre det rigtige.
Anders Kærgaard

I en kronik i Arbejderen i dag giver Anders Kærgaard sit syn på Auditørkorpsets undersøgelse af den dansk-ledede operation, hvor en gruppe civile irakere blev anholdt.

>> LÆS KRONIK: HISTORIEN OM EN BEBUDET DOM

Her beskriver han, hvordan forsvarsledelsen systematisk gør "alt hvad den kan, for at undgå ansvar for de beslutninger, der er blevet truffet under ti års krig, og bruger alle de værktøjer, som Forsvarsministeriet har til rådighed, herunder Auditørkorpset, til at forhindre, at en eventuel ansvarsplacering kommer i nærheden af forsvarsledelsen", og hvordan nogen medlemmer af Officerskorpset, som Anders Kærgaard selv kommer fra, tilsyneladende mener sig "fritaget fra at tale sandt".

Skal udlevere whistleblower

Auditørkorpsets undersøgelse er en udløber af den erstatningssag, som flere af de anholdte irakere har anlagt mod Forsvarsministeriet. De hævder, at de under den efterfølgende tilbageholdelse hos det irakiske politi blev udsat for tortur. Spørgsmålet er, om de danske soldater har et medansvar.

Anders Kærgaard fremlagde i oktober sidste år en videooptagelse fra aktionen, der viser, at danske soldater overværede, hvordan fangerne allerede under anholdelsen blev udsat for en hårdhændet behandling, hvor det irakiske politi blandt andet slår og sparker dem, mens de sidder bagbundet på jorden.

Optagelserne står i kontrast til tidligere udmeldinger fra chefen for de danske soldater i Irak, obertsløjtnant John Dalby, som gentagne gange har hævdet, at operationen ikke blev filmet.

Auditørkorpset efterforskede i 2010 Operation Green Desert efter medieomtale af fangemishandlingen, men konkluderede i 2011, at der ikke var grundlag for at rejse en straffesag.

Da videoen blev offentliggjort, besluttede forsvarsministeren, at Auditørkorpset skulle undersøge, om personer indenfor militæret eller i Forsvarsministeriet har talt usandt eller bevidst tilbageholdt videoen. Auditørkorpset skal også undersøge, om der findes flere videoer af operation Green Desert.

Anders Kærgaard har under hele sagen samarbejdet med Auditørkorpset, men han vil ikke udlevere navnet på den officer, der tog videobåndet fra Dalbys kontor for at forhindre, at det blev destrueret.

Derfor har Auditørkorpset i morgen indkaldt Kærgaard til et såkaldt indenretligt forhør, hvor han under vidneansvar skal svare på auditørernes spørgsmål. Hvis han ikke vil svare, risikerer han dagbøder eller fængsel på op til et halvt år.

- Jeg vil ikke være med til Forsvarets heksejagt på folk, der har gjort noget rigtigt. Derfor vil jeg ikke fortælle, hvem der har givet mig båndet. De må selv tage stilling til, om de vil stå frem, siger Anders Kærgaard.

Auditørkorpset hævder, at oplysningen er afgørende for deres undersøgelse. Men det undrer Anders Kærgaard, at Auditørkorpset ikke i stedet forfølger oplysningerne om forsvarsledelsens rolle i sagen.

Filmede på ordre

Ifølge Anders Kærgaard har den soldat, der filmede optagelserne under operationen, nu vidnet overfor korpset. Her har han beskrevet, at han filmede med kampgruppens kamera - på ordre fra John Dalby. Det tyder på, at Dalby vidste besked om optagelserne.

"Hvem der tog båndet fra kontoret, er fuldstændig ligegyldigt for, at Auditørkorpset kan rejse en sag mod obersten - for det er entydigt, at Dalby vidste besked", skriver han i sin kronik.

Anders Kærgaard mener, at auditørerne bevidst forsøger at få ham til at fremstå som "den skyldige" i sagen. Han kalder Auditørkorpset "en slags politisk politi for Forsvarsministeriet."

- I stedet for at efterforske de skyldige - nemlig ledelsen af Forsvaret - i en alvorlig sag om brud på menneskerettighederne, forsøger Auditørkorpset at gå efter os, der har trådt ved siden af Forsvaret for at gøre det rigtige, siger han.

Før Kærgaard stod frem og offentliggjorde videoen, havde irakernes advokater i månedsvis efterspurgt videoen i Forsvarsministeriet, som nægtede, at videoen eksisterede.

Advokat Christian F. Jensen, der bistår advokat Christian Harlang med at føre irakernes sag, undrer sig også over Auditørkorpsets fokus på Kærgaard fremfor forsvarsledelsen.

- Det er da oplagt også at afhøre lederen af spejdereskadronen, der var ansvarlig for de danske videokameraer på operation Green Desert, samt afhøre soldaterne i spejdereskadronen, der deltog i operation Green Desert, siger han til Arbejderen.

Ingen kommentarer

Hos Forsvaret vil ledelsen i Forsvarskommandoen ikke kommentere sagen.

"Anders Kærgaard har ret til at have sin mening. Men det er ikke noget Forsvaret har en holdning til", oplyser pressevagt Henrik Mortensen til Arbejderen.

Heller ikke Auditørkorpset ønsker at stille op til et interview. I stedet skriver fungerende auditør Kristian Kirk Petersen i en mail til Arbejderen, at det er "begrænset" hvad han kan oplyse på nuværende tidspunkt, da efterforskningen i sagen endnu ikke er afsluttet samt på grund af forhøret af Anders Kærgaard på torsdag.

Ifølge Kirk har Auditøren i København siden oktober 2012 gennemført en "grundig efterforskning, der blandt andet har være rettet mod John Dalby. I den forbindelse er der foretaget afhøring af samtlige vidner, som må antages at kunne kaste lys over det passerede". Men på "intet tidspunkt har mistanken mod Dalby haft en styrke, der har givet anledning til sigtelse", oplyser den fungerende auditør.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. apr. 2013 - 06:15   20. okt. 2013 - 23:27

Indland

fe@arbejderen.dk, ml@arbejderen.dk
Fangesagen
  • I november 2004 tilbageholdt danske og irakiske soldater 36 civile irakere under Operation Green Desert i Irak. Irakerne blev udleveret til irakisk politi.

  • 23 af de anholdte irakere har anlagt erstatningssag mod Forsvarsministeriet. De hævder, at de blev udsat for tortur og kræver en symbolsk erstatning.

  • I oktober sidste år fremviste tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard en dansk videooptagelse fra aktionen, der viser, at danske soldater overværer, at irakerne bliver slået og sparket af irakisk politi, mens de sidder bagbundet på jorden.

Fakta: Auditørkorpset
  • Forsvarets Auditørkorps er Forsvarets juridiske enhed og anklagemyndighed. Korpset har eksisteret siden 1659.
  • Når der sker en overtrædelse af den militære straffelov eller retsplejelov er det Auditørkorpset, der rejser tiltale. Retssagen foregår i en civil ret med en civil juridisk dommer med auditøren som anklager og med en civil advokat til at repræsentere soldaten.
  • De seneste år har en række sager sat fokus på Aditørkorpsets uafhængighed.
  • I efteråret rettede flere ledende officerer kritik mod auditørerne for ikke at have tilstrækkeligt kendskab til soldaternes virkelighed. Først på året blev korpsets chef, generalauditør Lars Stevnsborg, beskyldt for dårlig ledelse. Og i februar kom det frem, at auditørerne havde undladt at efterforske en ny sag om potentiel fangemishandling i Afghanistan.
  • I samme periode har 20 ud af 30 ansatte ifølge Information sagt op. Heraf ni chefer.
  • Sagerne har fået Enhedslisten og Amnesty International til at kræve Auditørkorpset frigjort fra Forsvaret og lagt ind under den civile anklagemyndighed. Regeringen og Venstre er ikke afvisende overfor idéen.