29 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Enhedslisten kræver forbrugereje af elnet

Salg af Radius i Folketinget

Enhedslisten kræver forbrugereje af elnet

Elnettet skal ikke sælges til en kapitalfond eller et udenlandsk privat firma. Det skal forblive på offentlige eller forbrugerejede hænder, mener Enhedslisten.

Radius ejer og driver elnettet i København og store dele af det øvrige Sjælland.
FOTO: Ørsted
1 af 1

Elnettet i København og store dele af det øvrige Sjælland skal forblive på offentlige eller forbrugerejede hænder.

Elnettet har aldrig før været udbudt på den her måde på markedet. Det har altid været offentligt ejet eller forbrugerejet.
Pelle Dragsted, Enhedslisten

Sådan lyder det beslutningsforslag, som Enhedslisten vil have Folketinget til at tage stilling til.

Historisk brud

Enhedslistens forslag kommer efter at energiselskabet Ørsted har sat sit datterselskab Radius til salg. Radius ejer og driver el-distributionsnettet i København og store dele af Sjælland. 

– Elnettet har aldrig før været udbudt på den her måde på markedet. Det har altid været offentligt ejet eller forbrugerejet. Det har hidtil sikret, at elnettet er blevet drevet til fordel for borgerne og ikke for at tjene penge til nogle få aktionærer. Det princip ønsker man at bryde, siger Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, til Arbejderen.

Han mener at der er stor risiko for, at fremmede kapitalfonde opkøber nettet.

– De kommer ikke for kundernes skyld, men for at tjene penge. De penge kan kun komme fra enten kundernes lommer eller ved ikke at investere tilstrækkeligt i vedligeholdelse nettet. En så afgørende beslutning om et salg skal ikke tages af en lille forligskreds bag lukkede døre. Vi vil have partierne frem på Folketingets talerstol og tage ansvar for deres beslutning, lyder det fra Pelle Dragsted.

>> LÆS OGSÅ: Ny DONG-skandale på vej

Monopol

Den danske stat ejer 50,1 procent af aktierne i Ørsted, der ejer Radius. Den indflydelse skal regeringen bruge til at sikre, at Radius og elnettet bliver solgt til et forbrugerejet andelsselskab eller til den offentlige virksomhed, Energinet, som i forvejen ejer gasdistributionsnettet og store dele af eldistributionsnettet, mener Enhedslisten.

Da der er tale om et helt almindeligt salg, har den danske stat som hovedaktionær vide rammer for selv at vælge, hvem man vil sælge til.

Forslaget om et salg sker samtidig med, at samfundet står overfor en gennemgribende elektrificering af energiforbruget til varmepumper og transport. Derfor bliver samfundet endnu mere afhængige af en høj el-forsyningssikkerhed.

I dag er eldistributionsnettet ejet af kommunale selskaber og forbrugerejede andelsselskaber.

– Den nye ejer forventer en god forrentning af sin investering. Det bliver elkunderne i København og på Sjælland, der kommer til at betale regning og altså igen kommer til at betale for det samme elnet, som de allerede en gang har betalt for over deres energiregning. Ved at lade Energinet eller et andelsejet selskab købe elnettet, vil der være politisk kontrol med, at hverken forrentningen eller udbyttet i øvrigt kommer til at belaste elkunderne unødvendigt, mener Pelle Dragsted.

Budrunden på Radius blev skudt i gang i sidste måned. Ørsted er igang med at screene potentielle købere.

– Jeg har stillet flere spørgsmål til, hvilke screeningskriterier Ørsted har opstillet. Men jeg kan ikke få svar på, hvilke konkrete spørgsmål, Ørsted stiller til potentielle købere. Det er ikke godt nok eksempelvis at stille krav om, at selskabet overholder dansk lovgivning. Det gjorde kapitalfonden Goldman Sachs, der opkøbte DONG også. Og de malkede alligevel DONG.

Blandt de potentielle købere af Radius er kapitalfonden First State Investments. Kapitalfonden købte det finske elnet og meldte kort efter ud, at elprisen ville blive sat op med 33 procent.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. jan. 2019 - 09:12   03. jan. 2019 - 09:50

Elnet

ml@arbejderen.dk