29 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Er Danmark på vej i en ny Irak-krig?

USA ønsker koalition mod IS

Er Danmark på vej i en ny Irak-krig?

USA gennemførte i morges et møde med ni andre lande om at danne en koalition, der skal bekæmpe Islamisk Stat i Irak. Fra Danmark nikkede udenrigsminister Martin Lidegaard og forsvarsminister Nikolai Wammen ja til at deltage.

Torsdag formiddag lettede et Hercules C-130J transportfly fra Flyvestation Aalborg med kurs mod Cypern hvor det skal have base. Folketinget godkendte onsdag at hjælpe med transport af våben, ammunition og materiel til kurdere og irakiske regeringsstyrker der kæmper mod Islamisk Stat.
FOTO: Hennig Bagger/Scanpix
1 af 1

Den danske regering er på vej til et nyt militært eventyr i Irak. 

Det har vi sagt ja til her på et hasteindkaldt møde i morges. Og vi er jo allerede aktive. Det er heldigvis et enigt Folketing, der har sagt ja til at deltage med et transportfly med nødhjælp og våben.
Martin Lidegaard

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har USA's udenrigsminister John Kerry i morges indkaldt Danmarks forsvars- og udenrigsminister samt deres kolleger fra en stribe andre lande til møde under NATO-topmødet i Wales med henblik på at danne en såkaldt koalition af villige stater, som skal bekæmpe Islamisk Stat (IS) i Irak.

- Vi er nødt til at angribe dem (IS, red.) på måder, der forhindrer dem i at overtage territorium, for at styrke de irakiske sikkerhedsstyrker og andre i regionen, som er parat til at tage kampen op mod dem, uden at vi forpligter vores egne tropper, sagde John Kerry.

Der er med andre ord ikke tale om at sende soldater ind på landjorden imod IS.

Udover Danmark deltog Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Italien, Tyrkiet, Australien, Canada og Polen. Ifølge dr.dk har den danske regering svaret positivt på opfordringen fra John Kerry.

- Det har vi sagt ja til her på et hasteindkaldt møde i morges. Og vi er jo allerede aktive. Det er heldigvis et enigt Folketing, der har sagt ja til at deltage med et transportfly med nødhjælp og våben, siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R) til DR Nyheder.

Udenrigsministeren understreger, at USA foreløbigt ikke har bedt den danske regering sende yderligere bidrag ud over det Hercules-fly og 55 militærpersoner, som et enigt Folketing vedtog i sidste uge.

Enhedslisten mener imidlertid ikke, at det nuværende mandat, som Martin Lidegaard henviser til, kan omfatte andet end transport af våben, ammunition og nødhjælp.

- Enhedslisten kan på ingen måde støtte kamptropper og kampfly til Irak eller en ny Irak-krig, siger Nikolaj Villumsen, Enhedslistens forsvarsordfører, til Arbejderen.

Enhedslisten har kun sagt ja til transport af våben og ammunition til de kurdiske sikkerhedsstyrker, og det gælder fortsat, understreger forsvarsordføreren.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. sep. 2014 - 12:33   05. sep. 2014 - 20:50

Krig

mj@arbejderen.dk