26 Jun 2022  

KBH: Spredte skyer, 18 °C

EU afsætter milliarder til våbenforskning

Våbenindustrien kommer på budgettet

EU afsætter milliarder til våbenforskning

Våbenindustrien har i årevis lobbyet for at komme på EU's budget. Nu ser det ud til at lykkes. På onsdag skal EU-parlamentet for første gang stemme om et budget, som afsætter penge til våbenforskning.

Det britiske BAE Systems er blandt de våbenfirmaer, der via den såkaldte EU-rådgivningsgruppe Group of Personalities har presset på for at få EU til at sætte offentlige midler af til våbenindustriens forskning i våbenteknologi.
FOTO: BAE Systems
1 af 1

For første gang nogensinde skal den europæiske våbenindustri på EU's budget.

På onsdag i næste uge ventes EU-parlamentet at vedtage et "European Defence Research Programme", der afsætter op mod 27 milliarder kroner til at våbenindustrien kan forske i ny teknologi i perioden 2017 til 2027.

En industri med en årlig omsætning 700 milliarder kan selv betale for sin forskning.
Bram Vranken, Vredesactie

Pengene skal blandt andet gå til udviklingen af europæiske militære droner.

– Det er en dramatisk ændring i EU's politik. Hidtil har EU ikke afsat penge til militær forskning. Vores skattepenge skal ikke gå til våbenindustrien. En industri med en årlig omsætning 700 milliarder kan selv betale for sin forskning, siger Bram Vranken, talsperson for den belgiske fredsorganisation Vredesactie, til Arbejderen.

Den europæiske våbenindustri har længe presset på for at få EU til at sætte penge af til forskning i militært udstyr og teknologi.

Våbenindustrien udøver især sin indflydelse via den magtfulde rådgivningsgruppe "Group of Personalities", som er nedsat af EU-kommissionen og rådgiver EU's beslutningstagere. Ni ud af gruppens 16 medlemmerne repræsenterer store europæiske våbenfirmaer som Saab, Airbus, BAE Systems og Finmeccanica.

I februar udgav EU-kommissionen og våbenindustriens Group of Personalities en 110 sider lang rapport om fremtiden for europæisk våbenforskning. Rådgivningsgruppen foreslog blandt andet, at forskning i militært udstyr og militær teknologi bliver en del af EU's forskningsbudget.

Og i juni sidste år krævede begge parter, at EU's forskningsbudget bliver mere "forsvarsorienteret", og advarede om, at "flere års nedskæringer på forsvarsbudgetterne i EU-landene risikerer at føre til både et ringere militær og industri". Derfor må EU sikre den europæiske våbenindustris konkurrenceevne og sikre vigtige militære kapaciteter for Europa, hed det blandt andet i udtalelsen.

Den ansvarlige EU-kommissær for industri og Det Indre Marked, Elżbieta Bienkowska, kalder det for "et gennembrud", at EU's nye forskningsbudget sætter penge af til våbenforskning. 

Det europæiske netværk med våbenhandel, European Network Against Arms Trade (ENAAT), har foreløbig indsamlet mere end 63.000 underskrifter mod EU's planer om at støtte våbenindustrien med forskningspenge.

>> Skriv under mod forskningspenge til våbenindustrien

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. nov. 2016 - 08:56   17. nov. 2016 - 13:20

Våbenindustri

ml@arbejderen.dk