20 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

EU fjerner et af verdens værste skattely fra sortliste

Skarp kritik af blåstempling

EU fjerner et af verdens værste skattely fra sortliste

Efter at Caymanøerne er fjernet, står ikke et eneste af verdens værste skattely på EU's sortliste, konstaterer udviklingsorganisationen Oxfam IBIS.

Udsigt over George Town, hovedbyen på Caymanøerne. Her ses nogle af de hundredvis af banker, der er registreret på skattelyøerne.
FOTO: Roger W./CC2.0
1 af 1

EU’s finansministre har i denne uge besluttet at fjerne Caymanøerne fra EU's sortliste over skattely.

At Caymanøerne ryger af EU's sortliste viser, at listen har spillet totalt fallit.
Christian Hallum, skatteekspert

– Det er fuldstændig absurd. Caymanøerne er et af verdens værste skattely. De er simpelthen i superligaen. At de ryger af EU's sortliste viser, at listen har spillet totalt fallit, siger Christian Hallum, skatteekspert fra Oxfam IBIS.

EU begrunder fjernelsen af Caymanøerne med, at øerne i september i år har gennemført reformer af rammerne for kollektive investeringsfonde, så det er blevet sværere at oprette en investeringsfond uden reel tilstedeværelse på Caymanøerne.

Caymanøerne har på krav fra EU gennemført ændringerne i stor hast, efter at de kom på sortlisten først på året.

– Men der er tale om helt utilstrækkelige tiltag, der ikke ændrer på, at Caymanøerne stadig er et skattely med en selskabsskat på nul procent og en stor hemmeligholdelse omkring finansielle forhold, forklarer Christian Hallum.

Beslutning har negative konsekvenser

Det uafhængige internationale netværk Tax Justice Network klassificerer på baggrund af objektive kriterier Caymanøerne som et af verdens værste skattely.

Den Internationale Valutafond IMF har også i en rapport beskrevet, hvordan Caymanøerne er en af de ti økonomier, der er ansvarlig for mere end 85 procent af de globale investeringer, der kun findes på papiret.

Når Caymanøerne nu er fjernet, indeholder EU's sortliste ikke et eneste af verdens vigtigste skattely, konstaterer Christian Hallum.

– Dette svigt har en konkret betydning. For eksempel er der flere af de danske pensionskasser, der bruger EU's sortliste som en rettesnor for, hvilke lande de ikke skal investere i. Vi så, at da Caymanøerne kom på listen i foråret, satte flere pensionskasser deres investeringer på standby, siger han.

Oxfam IBIS arbejder på at få den danske regering til at lægge pres på EU for at få indført langt skrappere kriterier for, hvilke lande der skal på sortlisten. Kriterierne skal efter planen revideres til næste år.

Debat om hjælpepakker

Debatten herhjemme i foråret, om at penge fra coronahjælpepakkerne ikke skulle gå til lande i skattely, viste tydeligt manglerne ved EU's sortliste.

– Af de 500 største danske virksomheder, der har fået penge fra coronahjælpepakkerne, er 743 millioner udbetalt til virksomheder i skattely. Men kun 81 millioner af det beløb er gået til lande på EU's liste, siger Christian Hallum.

Han peger også på, at en række EU-lande selv fungerer som skattely. Det gælder for eksempel Irland, Holland og Luxembourg. Ingen af de lande er med på EU's liste.

Mens Caymanøerne sammen med Oman i denne uge blev fjernet fra EU's liste over skattely, har EU truet lande som Botswana og Namibia med at komme på sortlisten, selvom de ingen rolle spiller som skattely.

– Det skyldes, at de i lighed med en række andre udviklingslande ikke har indført OECD-aftaler på skatteområdet til bekæmpelse af aggressiv skatteplanlægning. Det er absurd, at Botswana og Namibia er i større fare for at ryge på EU's sortliste end Caymanøerne og Bermuda, der er nogle af de største og værste skattely i verden, erklærer Christian Hallum.

– At der er nul procents selskabsskat burde være nok til at definere et skattely. Men det er det ikke for EU, tilføjer han.

Kritik fra Enhedslisten

Enhedslisten rejser også en skarp kritik af, at Caymanøerne er fjernet fra EU's sortliste.

– Det er helt uforståeligt. Caymanøerne er et af verdens værste skattely og bør derfor selvfølgelig sortlistes. Desværre er det bare endnu et eksempel på, at EU overhovedet ikke tager kampen mod skattely alvorligt, siger partiets EU-ordfører Søren Søndergaard.

– Vi har senest set, hvordan millioner af skattekroner fra coronahjælpepakkerne er gået til virksomheder i skattely. Ved at frikende Caymanøerne bliver det nu fremover endnu sværere at komme efter de virksomheder, som vil snyde fællesskabet. Det er helt uacceptabelt, tilføjer han.

Enhedslisten mener, at den danske regering skal drage en konsekvens og lave en dansk national sortliste over skattely, ligesom Frankrig og Belgien har gjort.

Partiet har tidligere stillet et beslutningsforslag om en sådan national liste, men det blev nedstemt af et flertal i Folketinget sidste år. For forslaget stemte ud over Enhedslisten selv Dansk Folkeparti, SF og Alternativet.

Danmark mister ifølge forskningsprojektet Missing Profits omkring 6,6 milliarder kroner hvert år i selskabsskatteindtægter på grund af skattely.

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


09. okt. 2020 - 07:26   09. okt. 2020 - 11:44

Skattely

ur@arbejderen.dk
EU's liste over skattely oktober 2020

Efter revidering i oktober 2020 består EU's liste over såkaldte ikkesamarbejdsvillige skattejurisdiktioner (skattelylande) af:

  • Amerikansk Samoa
  • Anguilla
  • Barbados
  • Fiji
  • Guam
  • Palau
  • Panama
  • Samoa
  • Seychellerne
  • Trinidad og Tobago
  • De Amerikanske Jomfruøer
  • Vanuatu