07 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

EU præger danske afgørelser om Uber

Uber-sag i EU's skygge

EU præger danske afgørelser om Uber

Uber får indirekte hjælp fra EU via "juridiske retningslinjer" til de danske myndigheder og domstole, når danske retssager om Ubers piratkørsel skal afgøres.

Også 3Fs kampagne mod Ubers sociale dumping og undergravelse af overenskomster (billedet) har EU-kommissionen imod sig.
FOTO: www.uberman.dk
1 af 1

Den multinationale koncern Uber Technologies' indtog på det danske taxa-marked har skabt både juridisk, politisk og fagligt røre i Danmark.

Allerede få timer efter Ubers etablering i Danmark meldte Trafikstyrelsen Uber til politiet for piratkørsel. Den sag afventer nu afgørelsen af en anden sag: I dag fredag sidder seks Uber-chauffører på anklagebænken i Københavns byret. De er anklaget for "ulovlig pirat-taxikørsel for Uber". Måske vil der først falde dom i retssagen mod hovedpersonen - Uber Technologies Inc. - efter at EU-domstolen har afsagt sin dom i en lignende sag fra Spanien.

Forbundet 3Fs kampagne, som advarer mod Ubers sociale dumping, har nu EU-kommissionen som direkte modspiller.

Uber Danmark har meget kraftigt understreget, at de seks chauffører blot er privatpersoner, der har benyttet sig af Ubers taxa-app og ellers slet ingen tilknytning har til Uber. Måske lige bortset fra, at de har måttet aflevere 20 procent af deres indtægt fra taxakørslen til Ubers skattely i Bermuda.

Hjælp fra EU

Dømmes chaufførerne for piratkørsel, får det sandsynligvis betydning for, hvor mange danskere der vil tilmelde sig som chauffører for Uber. Men her er EU-kommissionen netop kommet Uber til hjælp. Kommissionen har udstedt nogle juridiske retningslinjer til EU's medlemslande, hvor de får besked på ikke at lægge "unødige hindringer" i vejen for Uber og andre selskaber, der gør brug af de såkaldte deletjenester, eller "samarbejdsbaserede platforme", som EU-kommisisonen kalder dem.

Således må medlemslandene ikke kræve, at for eksempel taxakørsel for Uber kræver taxa-licens eller anden form for autorisation. Og det er netop, hvad retssagen i Københavns Byret på fredag drejer sig om. De seks chauffører står anklaget for at have kørt taxa-kørsel uden den fornødne autorisation.

Ud over det juridiske slagsmål er Uber også blevet en sag for dansk fagbevægelse. Den mener, der er tale om social dumping, når Uber tilbyder taxakørsel til omkring to tredjedele af prisen for en taxa med licens, sikkerhedsgodkendelse og de lovpligtige forsikringer - samt overenskomstmæssig løn til chaufføren. Forbundet 3Fs kampagne, med hjemmesiden www.uberman.dk, hvor man advarer mod Ubers sociale dumping, har dog nu EU-kommissionen som direkte modspiller.

Uber-chauffører skal selv stille bil til rådighed og stå for alle udgifter i forbindelse med køretøjet, inklusive forsikring - som i øvrigt ikke dækker, hvis der er tale om erhvervskørsel. Uber fastsætter også rammer for den pris, chaufføren må tage for turen. Når chaufføren har afleveret 20 procent af indtægterne og udgifterne er betalt, er timelønnen begrænset. I et interview til DR har en Uber-chauffør fortalt, at han efter en aftens taxakørsel stod tilbage med 355 kroner.

S retter ind

Uber er også blevet en betændt sag i dansk politik, især efter at Socialdemokraterne valgte at springe fra deres tidligere krav om, at der skulle nedsættes en såkaldt taskforce, der skulle sikre kontrol med Uber. Flere ledende fagforeningsfolk har meldt sig ud af partiet i protest mod partiets ændrede holdning.

Ifølge TV 2's politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen skyldes Socialdemokraternes kovending, at partiet nu går ind for at liberalisere taxi-loven, så der bliver plads til Uber. Denne holdning er til gengæld i fuld overensstemmelse med EU-kommissionens forbud mod "unødige hindringer" for selskaber som Uber.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. jun. 2016 - 05:32   20. jun. 2016 - 16:45

Social dumping

he@arbejderen.dk
Uber i Danmark
  • Uber startede i Danmark i 2014. Den etablerede taxabranche har fra start protesteret mod transporttjenestens metoder.
  • Ubers kørselsordning gør det muligt for almindelige bilejere at køre "privat hyrevognskørsel". Det kræver en bil i fin stand og en bilforsikring, for at man kan melde sig til ordningen.
  • Via Ubers app kan kunder bestille kørsel. Det sker via kundens GPS-placering, og når turen er slut, foregår betalingen automatisk gennem appen: Uden udveksling af kreditkort eller kontanter mellem kunde og chauffør.
  • Samme dag Uber startede i Danmark, blev tjenesten meldt til politiet af Trafikstyrelsen. Uber blev sigtet for brud på den danske taxilov. 

Kilde: Fagbladet 3F