EU-parlamentets beskæftigelsesudvalg besluttede i dag at anbefale et nej til handels- og investeringsaftalen mellem EU og Canada, CETA.
Det er et klart signal og et stort, første skridt på vejen mod helt at afvise CETA.
Rina Ronja Kari, Folkebevægelsen mod EU
– Det er et klart signal og et stort, første skridt på vejen mod helt at afvise CETA, siger en glad Rina Ronja Kari, som sidder i EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.
Hun er medlem af EU-parlamentets udvalg for beskæftigelse og sociale anliggender, og var blandt de 27 parlamentarikere i udvalget, der stemte for at droppe CETA-aftalen. 24 stemte imod. Ingen undlod.
I udtalelsen skriver beskæftigelsesudvalget blandt andet, at "i det liberaliserede miljø, som CETA skaber, vil sådanne SMV'er (små og mellemstore virksomheder, red.) blive udsat for konkurrence fra store nordamerikanske transnationale virksomheder for fuld kraft".
Udtalelsen retter en skarp kritik mod de særrettigheder, som CETA-aftalen giver til udenlandske investorer – og giver ikke meget for den såkaldte beskyttelse af arbejderne, som de danske socialdemokrater og fagtoppen bruger til at forsvare deres ja til aftalen.
"Selv om CETA indeholder et særligt kapitel om handel og beskæftigelse, er der en klar ulighed mellem de beskyttelsesniveauer, der er planlagt for investorer på den ene side og for arbejdstagernes interesser og rettigheder på den anden side".
>> Læs hele udtalelsen på EU-parlamentets hjemmeside
Ole stemte for CETA
Beskæftigelsesudvalgets anbefaling er udarbejdet af Georgi Pirinski fra den socialdemokratiske gruppe i EU-parlamentet.
Den eneste socialdemokrat i udvalget, som stemte for CETA, var danske Ole Christensen.
– Det viser bare, at socialdemokraterne i Europa er dybt splittede i spørgsmålet om CETA, siger Rina Ronja Kari.
Anbefalingen fra beskæftigelsesudvalget vækker også jubel hos netværket mod CETA og TTIP.
– Det er rigtigt gode nyheder. Beskæftigelsesudvalget har taget arbejdet med CETA meget seriøst, og flertallet har konkluderet, at aftalen er dårlig for beskæftigelsen, at den giver private virksomheder stor magt, mens faglige rettigheder risikerer at blive tilsidesat, siger Kenneth Haar fra netværket til Arbejderen.
Afstemning til februar
Han mener, at det er for tidligt at vurdere, om gårsdagens begmand til CETA betyder, at aftalen for alvor kan komme i vanskeligheder i EU-parlamentet, der skal stemme om CETA til februar.
– Der skal meget til for at vælte aftalen ved afstemningen i februar, især fordi socialdemokraterne har droppet kritikken til gengæld for lidt billig retorik i nogle tillægserklæringer. Mange af dem vender endda deres eget bagland ryggen, siger Kenneth Haar.
Det var slet ikke meningen, at EU-parlamentets beskæftigelsesudvalg skulle høres om CETA. EU's handelsudvalg og CETA-tilhængerne ville nemlig oprindeligt have kørt CETA igennem inden jul, uden anbefalinger fra EU's udvalg, som ellers normalt plejer at blive hørt.
– Dén plan måtte CETA-tilhængerne heldigvis droppe på grund af et massivt folkeligt pres mod CETA, og fordi vi i beskæftigelsesudvalget protesterede over den fremgangsmåde, fortæller Rina Ronja Kari.
Den 12. januar stemmer EU-parlamentets miljøudvalg om deres indstilling til CETA. Også denne udtalelse kan blive et nederlag for CETA.
– Det store slag venter fortsat forude. Hvis det skal lykkes at få stoppet CETA, er det vigtigt at ngo'er, fagligt aktive og miljøbevægelser fortsætter det folkelige pres på EU-parlamentet, siger Rina Ronja Kari.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278