Fem københavnske fagforeninger retter på vegne af hovedstadens hjemløse og andre udsatte grupper en appel til medlemmerne af Folketingets Socialudvalg.
Gennemføres det her, vil det betyde flere hjemløse.
Britta Lindqvist, Herberget i Hillerødgade
Fagforeningerne er dybt bekymrede over regeringens planer om at fjerne to statslige særtilskud på i alt 58 millioner kroner om året, der går til herberger, døgntilbud og andre sociale indsatser i København.
Pengene har været bevilget siden 2003 i erkendelse af, at hovedstaden har en uforholdsmæssig stor andel af hjemløse, psykisk syge og andre socialt udsatte.
Ifølge overborgmester Frank Jensen er København hjemsted for 27 procent af landets hjemløse og 25 procent af alle stofmisbrugere, mens kun 10 procent af den samlede befolkning bor i byen.
Natcafé må lukke
"Det her rammer de mest udsatte mennesker i vores samfund", skriver den pædagogiske fagforening LFS, Socialrådgiverforeningen, FOA Social og Sundhed, Socialpædagogerne og HK Kommunal i et åbent brev til Folketingets socialudvalg.
"Det er mennesker, hvis eneste spinkle chance for at komme videre i livet i forhold til misbrug og psykisk sygdom, netop er disse tilbud", understreger de i brevet.
Et af de tilbud der må lukke, hvis særtilskuddet forsvinder, er natcaféen i Kirkens Korshærs herberg i Hillerødgade.
Her sover hver nat omkring 30 mænd og kvinder, der udover hjemløshed slås med massive problemer i form af for eksempel misbrug og psykiske lidelser.
I dag får natcaféen 5,9 millioner kroner fra særtilskuddet. Det er, hvad det koster at drive tilbuddet.
– Mister vi dem, må vi lukke. Det betyder, at 30 mennesker mister et sted at sove. Men det betyder meget mere end det, siger Britta Lindqvist, forstander for Herberget i Hillerødgade.
– Vi arbejder jo med at hjælpe de her mennesker væk fra gaden. Vi oparbejder nogle gode relationer til dem og arbejder på at genskabe tilliden mellem dem og systemet, forklarer hun.
Natcaféen har et tæt samarbejde med hjemløseenheden i Københavns Kommune og gadeplanspsykiatrien. Derigennem arbejder de på at få de hårdt belastede hjemløse videre til herberg, pensionat eller egen bolig. Hver måned lykkes det at få omkring 10 mennesker væk fra gaden.
– Men der kommer hele tiden nye til. Gennemføres det her, vil det betyde flere hjemløse, siger Britta Lindqvist.
Mange bliver ramt
Også mange andre tilbud til hjemløse, psykisk syge og andre udsatte vil miste alle deres penge eller en stor del af dem.
Københavns Kommune er i en situation, hvor der ikke er 58 millioner kroner tilovers i det sociale budget til at sikre fortsættelsen af de mange tilbud, konstaterer de fem fagforeninger.
"Det sociale område i København er i forvejen tvunget i knæ af blandt andet det massive pres på socialpsykiatrien, og fordi budgetloven forbyder kommunen at øge udgifterne på servicerammen", skriver de i det åbne brev.
I en række svar til folketingsmedlemmer om sagen henviser socialminister Karen Ellemann til, at bloktilskud og udligningsordning tager højde for den særlige befolkningssammensætning i hovedstaden.
Om særtilskuddet fjernes besluttes i forbindelse med de kommende forhandlinger om satspuljen, som hidtil har finansieret tilskuddet.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278