Mads Bilstrup, ny formand for Dansk Socialrådgiverforening, starter som debattør i Arbejderen.
Det kan ende med social uro, som vi oplever lige nu i Frankrig.
Mads Bilstrup
Det er ikke et tilfælde, at hans første kommentar, som du kan læse i dagens avis, har fokus på fattigdom.
>> LÆS OGSÅ: Fattigdom er ødelæggende for hele samfundet
– Den stigende ulighed i både Danmark og resten af den vestlige verden er en vigtig mærkesag for mig. I mine første måneder som formand, har jeg brugt meget tid på netop det spørgsmål, siger Mads Bilstrup.
Han startede som formand for de næsten 18.000 socialrådgiverne for knap to måneder og afløste Majbritt Berlau, der er blevet næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation.
Mange års erfaring
Mads Bilstrup har en solid erfaring med fagligt arbejde i Dansk Socialrådgiverforening gennem mere end 20 år. Han har været både tillidsmand, fællestillidsrepræsentant og formand for foreningens Region Nord.
– Det med fagforeningsarbejde ligger i mit DNA. Begge mine forældre er pædagoger og har været aktive i BUPL. I min barndom og ungdom har jeg været med til generalforsamlinger, medlemsarrangementer og andre aktiviteter. I min studietid på den sociale højskole i Aarhus var jeg også med i studenterarbejdet, fortæller Mads Bilstrup.
Gennem alle årene som fagligt aktiv har det været helt centralt for ham at sikre socialrådgiverne nogle ordentlige arbejdsforhold. Den kamp er mere aktuel end nogensinde, oplever han.
– De sidste 10 år er forholdene bare blevet værre og værre. Det gælder både de rammer, som lovgivningen sætter for vores arbejde, der handler mere og mere om pisk, samt den alt for store arbejdsmængde, som den enkelte socialrådgiver sidder med i de økonomisk hårdt pressede kommuner.
>> LÆS OGSÅ: Socialrådgivere frygter ny lav ydelse
Sammen med kampen mod ulighed og fattigdom er socialrådgivernes arbejdsmiljø den nye formands vigtigste mærkesager. De hænger rigtig godt sammen, understreger Mads Bilstrup.
– Den stigende fattigdom giver kæmpe udfordringer i socialrådgivernes arbejde. Det er svært at arbejde med at få mennesker i uddannelse og beskæftigelse, hvis det eneste, de tænker på, er, hvordan de skal få råd til husleje, mad og varmt tøj til børnene.
Frygt for 80/20 samfund
Mads Bilstrup frygter, at vi er ved at få et 80/20 samfund, hvor 80 procent af befolkningen lever godt, mens de sidste 20 procent lades tilbage i fattigdom og armod.
– Det kan ende med social uro, som vi oplever lige nu i Frankrig. Vi er nødt til at rejse en debat, om det er den vej vi vil gå, eller om vi vil have et velfærdssamfund med plads til alle, siger han.
Det er 15 år siden, at Mads Bilstrup selv har arbejdet som socialrådgiver. Men som regionsformand og som fællestillidsmand har han været meget bevidst om at holde en tæt kontakt til tillidsrepræsentanter og medlemmer for hele tiden at have fingeren på pulsen i forhold til situationen ude på arbejdspladserne.
– Det vil jeg fortsætte med som formand. Jeg har allerede aftalt mange besøg hos klubber rundt omkring i landet.
Pendlerliv
Mads Bilstrup overvejede nøje, om han var parat til at overtage formandsposten, da Majbrit Berlau meldte sin afgang. Dels om han kunne magte den store opgave, og dels om det ville hænge sammen, at han levede et pendlerliv mellem en lejlighed i København og hjemmet i Aarhus, hvor hans kone gennem mange år bor.
– Min kone sagde lynhurtigt ja. Hendes støtte er afgørende. Jeg nåede også frem til, at det nok skulle fungere, erklærer Mads Bilstrup.
Han er godt tilfreds med de første to måneders forløb som formand, selvom det har været både meget travlt og udfordrende at skulle sætte sig ind i alt det nye.
– Jeg har fået god hjælp af vores dygtige sekretariat, og det har da også været både spændende og sjovt.
Mads Bilstrup er meget bevidst om, at selvom arbejdet fylder rigtig meget, skal han også lave andet i de dage, han er i København. Derfor er han begyndt at gå til yoga og svømning.
– Og så er min 22-årige datter lige flyttet til København. Hende kommer jeg også til at se meget til, erklærer formanden med glæde i stemmen.
Ellers slapper han af med at lave mad i sin fritid. Ikke finere fransk madlavning, men almindelige retter.
– Socialt arbejde er jo et langt sejt træk. Men med madlavning har du et resultat efter en time. Den proces fra råvarer til et dejligt måltid, kan jeg godt li', siger Mads Bilstrup.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278