Hvor må vi sove i nat?
Sådan lyder spørgsmålet fra de hjemløses landsorganisation, SAND, der i dag arrangerer fakkeloptog – i samarbejde med hjemløseavisen Hus Forbi – i København og i Aarhus mod kriminaliseringen af hjemløse.
Det er uacceptabelt, at staten reelt har gjort det ulovligt at være hjemløs.
Poul Struve Nielsen, Hus Forbi
Den konkrete anledning er, at den 52-årige Hus Forbi-sælger, André Christiansen, blev anholdt i sidste uge, da han lå og sov på Strøget i København sammen med en lille gruppe andre hjemløse.
André Christiansen fik en bøde på 1000 kroner og blev øjeblikkeligt forvist fra hele Københavns Kommune. Dommen blev afsagt og eksekveret af en flok unge betjente.
– Fakkeloptoget skal sætte fokus på, at politiet rent administrativt kan uddele bøder og forbyde hjemløse at sove på gaden og forvise dem fra en hel kommune, siger formand for SAND Hovedstaden, Kim Allan Jensen, til Arbejderen.
– André blev forvist fra den kommune, hvor han har sin gadefamilie, sin faste soveplads og sin faste Hus Forbi-kundekreds. Han blev smidt ud, uden at blive henvist til et alternativt sted, hvor han kunne sove.
– Jeg håber, at mange almindelige mennesker vil møde op til fakkeltoget, så de med egne øjne kan se, at hjemløse er helt almindelige, fredelige mennesker, der lever på gaden, lyder det fra Kim Allan Jensen.
>> LÆS OGSÅ: Utrygt for hvem?
Administrative forvisninger
Den 1. april sidste år fik politiet udvidede beføjelser til at slå ned på hjemløse i det offentlige rum. Ordensbekendtgørelsen blev strammet, så hjemløse i lejre kan blive idømt bøder, hvis politiet mener, at de er "utryghedsskabende".
Kort efter fik politiet ret til – rent administrativt – at udstede et zoneforbud på op til 800 meter. Den 1. juli 2018 blev zoneforbuddet udvidet, så hjemløse nu kan få forbud mod at opholde sig i hele den kommune, hvor han/hun har sovet i en lejr.
Det er sådan et zoneforbud, som André Christiansen har fået pålagt de næste tre måneder.
– De hjemløse risikerer fængsel i op til halvandet år, hvis de overtræder et zoneforbud. Det kan hurtigt blive en bekostelig affære at sætte en masse hjemløse i fængsel. Hvad med at bruge pengene på at oprette nogle flere herbergspladser, foreslår SAND-formanden.
Der findes cirka 5500 hjemløse i Danmark, men der er kun cirka 2200 herbergspladser.
– Antallet af herbergspladser dækker altså langtfra det behov, der er, for at hjemløse kan få et sted at sove, især her om efteråret og vinteren, siger Kim Allan Jensen.
>> LÆS OGSÅ: Straf løser ikke fattigdom
Samler ind til bøde
Hjemløseavisen Hus Forbi har besluttet at samle penge ind til at betale André Christiansens bøde.
– Vi vil gerne give almindelige danskere mulighed for at bakke op om de mennesker, der bliver ramt, siger redaktør på Hus Forbi, Poul Struve Nielsen, til Arbejderen.
– Det er uacceptabelt, at staten reelt har gjort det ulovligt at være hjemløs. Det er sådan, André lever. Han har svært ved at bo i en lille lejlighed. Derfor sover han ude.
Det kan have store konsekvenser for en hjemløs at blive smidt ud af sin kommune. Han risikerer ikke at få den misbrugsbehandling, han har krav på.
– Vi skal huske på, at hjemløse har mange forskellige problemer og har svært ved at bede om hjælp. Ofte er der brugt år på at komme i kontakt med en hjemløs og få lov til at hjælpe ham. Det kan man ikke bare genoptage i en anden kommune.
Du kan støtte André ved at sende et beløb på MobilePay 58889 og skrive "ZONE" i beskedfeltet.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278