Mens valgforskere har spået, at lokale lister har meget svært ved at slå igennem, så viser valgresultatet også eksempler på det modsatte.
Ikke mindst en række røde lister har opnået store fremskridt ved det nu overståede kommunalvalg.
- Bjarne Overmark fik personligt flere stemmer denne gang, end Beboerlisten fik samlet ved valget i 2009, siger en yderst tilfreds Jens Laursen til Arbejderen.
Jeg glæder mig over, at det i konstitueringen er lykkedes at holde Liberal Alliance og Dansk Folkeparti fra fadet.
Tue Tortzen, Fælleslisten i Hillerød
Han er med i den mandlige trio, som de næste fire år skal sørge for at få mest muligt ud af, at Beboerlisten er gået frem fra to til tre mandater i Randers Kommune.
- Vi tolker vores fremgang, som at folk har været utilfredse med den politik, der har været ført i Randers, og vi satser på at kunne bruge det ekstra mandat til også at få mere at skulle have sagt i byrådssalen, lyder det fra Jens Laursen.
Beboerlisten sad til konstitueringsmøder hele natten, og listen har støttet, at den tidligere socialdemokratiske borgmester Henning Jensen Nyhuus fra nytårsskiftet bliver erstattet af Claus Omann Jensen fra Venstre.
Borgmesterkæden
Jens Laursen forklarer, at Beboerlisten ingen illusioner har om, at Venstre vil forsvare velfærden i kommunen de næste fire år, men omvendt har det ikke været muligt at undgå nedskæringer "med borgmesterkæden om halsen på en socialdemokrat".
Konstitueringen faldt på plads med stemmer fra endnu en liste, Velfærdslisten. Listen stillede op for første gang og blev valgt ind med en person i det kommunale bystyre.
De to Randers-lister er uden partipolitisk tilknytning, og har som nogle af deres mærkesager at forbedre velfærden i kommunen.
Endnu et eksempel på fremgang til en rød liste findes lidt længere nord på, i Rebild Kommune.
Her stillede Allan Busk op for Den Sociale Fællesliste. Listen dannede han selv, efter at han tidligere på året meldte sig ud af Socialdemokratiet i protest mod partiets politiske linje.
- Jeg er stadig helt overvældet og også meget rørt over, at min fødeby alene (valgkredsen i Terndrup, red.) har givet mig et mandat og over halvdelen af stemmerne, siger Allan Busk til Arbejderen.
Topscorer
Han fik personligt 1574 stemmer, eller 500 flere end de nærmeste konkurrenter fra Dansk Folkeparti og Venstre.
I hele kommunen fik Den Sociale Fællesliste stemmer nok til tre mandater, samme antal som Allan Busks tidligere partikammerater mister.
Til det siger Allan Busk:
- Nu kan vi forhåbentlig igen komme til at føre en politik, hvor borgerne kommer i centrum, og beslutningerne ikke bare bliver truffet af to store partier.
I Hillerød gik Fælleslisten med spidskandidaten Tue Torzen en smule tilbage, men listen fastholder sine to pladser i bystyret.
- Vi havde håbet på fremgang, men må glæde os over, at vi i konstitueringen er lykkedes med at holde Dansk Folkeparti og Liberal Alliance fra fadet, siger Tue Tortzen, der selv fortsætter som formand for Miljø- og Teknikudvalget.
Af andre progressive lister, som er gået frem kan også nævnes Tværsocialistisk Liste i Svendborg. Listen bibeholder sin ene plads i byrådet.
Endelig er kommunisterne i henholdsvis Aarhus og København gået frem ved kommunalvalget denne gang.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278