10 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Flere tog-strækninger skal sendes i udbud

Ny aftale i Folketinget

Flere tog-strækninger skal sendes i udbud

Samtlige partier i Folketinget – minus Enhedslisten – er klar til at udlicitere endnu mere togdrift til private og udenlandske togselskaber som Arriva.

Arriva har tænkt sig at komme med et bud, når der fra år 2020 skal udliciteres endnu flere togstrækninger.
FOTO: Arriva.dk
1 af 1

Ikke mindre end otte jernbanestrækninger skal sendes i udbud hos private og udenlandske togkoncerner.

Det er konsekvensen af den aftale, som regeringen har indgået sammen med samtlige partier i Folketinget på nær Enhedslisten.

Vi anser jernbanetrafikken for at være en vigtig del af landets infrastruktur og rygraden i den kollektive trafik.  Den skal derfor være på statens hænder.
Henning Hyllested, Enhedslisten

Udbuddet løber fra år 2020 og otte år frem, med mulighed for forlængelse i to år. Seks af de otte strækninger (Arrivas kørsel i Midt- og Vestjylland) er allerede i dag sendt i udbud frem til år 2020. Det er dem der skal udbydes igen. Herudover sendes også Svendborgbanen og strækningen mellem Vejle og Struer i udbud.

– Det er en del af regeringsgrundlaget, at vi vil udbyde markant mere togtrafik i Danmark, og med aftalen tager vi et vigtigt skridt på vejen, siger transportminister Ole Birk Olesen og påpeger, at de udbudte strækninger i Midt- og Vestjylland i dag betjenes med høj punktlighed.

– Samtidig har udbuddet sparet staten og skatteborgerne for en masse penge, og udvidelsen af udbuddet vil øge de økonomiske fordele. 

>> Læs aftalen om de udliciterede strækninger

Den nye udbudsaftale betyder, at halvdelen af de direkte tog forsvinder mellem Holstebro og Struer til København, så der kun bliver fire direkte tog om dagen på strækningen.

SF vil have bedre service

SF er blandt de partier, der er med i aflalen.

– Mit liv er ikke så firkantet, at nu går vi kun ind for for offentlig transport, og det skal være DSB, der kører. Vi har med fornøjelse haft alle mulige operatører inde over både tog- og busdrift. DSB skal udgøre rygraden i den danske jernbanedrift og køre på hovedlinjerne. Og så kan Arriva eller andre køre på øvrige linjer, siger SF's transportordfører, Karsten Hønge, til Arbejderen.

– Vi vil gerne opnå en bedre service for passagerne. Bedre service end DSB kan levere. DSB har leveret en skandaløs service på Svendborgbanen. Vi får entydigt positive tilbagemeldinger fra Arrivas kunder. Og hvis også vi kan spare penge, så er det fantastisk. Jeg vil meget hellere bruge pengene på velfærd end på at putte dem i DSB.

Tidligere har Dansk Jernbaneforbund og HK Trafik & Jernbane advaret om, at udbud risikerer at skabe ringere arbejdsforhold. Den frygt deler SF's transport ordfører ikke.

– Det kan da godt være, at Arriva på nogle områder er ringere, men så er de måske bedre på andre områder, siger Karsten Hønge.

>> Læs: Mere togtrafik i udbud i 2020

Arriva vil tjene penge på togdrift

Enhedslisten står som det eneste parti uden for aftalen.

– Vi anser jernbanetrafikken for at være en vigtig del af landets infrastruktur og rygraden i den kollektive trafik.  Den skal derfor være på statens hænder for at sikre sammenhængen – også til den øvrige kollektive bustrafik, siger Enhedslistens transportordfører, Henning Hyllested, til Arbejderen.

Han undrer sig over, at også Svendborgbanen skal udliciteres.

– På Svendborgbanen er det lykkedes DSB at få styr på trafikken, som har været generet af mange forsinkelser og aflysninger, mest på grund af nedslidte signaler og anden infrastruktur, som er Banedanmarks område. Derfor er det noget bizart, at man netop nu vil overlade trafikken til en anden operatør. Og det løser jo ikke problemerne med signaler og skinner.

Transportministeren ønsker samtidig at oprette et nyt statsligt materielselskab, der skal stå for indkøb af tog. Formålet med det nye selskab er at gøre jernbanesektoren klar til "markant mere udbud af togtrafikken". 

Arriva er en af de operatører, som vil byde på strækningerne:

– Vi er store tilhængere af udbud, og mener i højere grad, at de frie kræfter bør styre jernbanetrafikken. Vi vil selvfølgelig byde ind på strækningerne. Vi er sat i verden for at drive en forretning. Og en del af vores forretning er at tjene penge på at køre tog, siger direktør for Arrivas togforretning, Susanne Hejer, til Arbejderen.

Hun vil ikke garantere, at Arriva vil have det samme antal personale, som DSB har nu.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. jun. 2017 - 07:57   16. jun. 2017 - 08:00

Transport

ml@arbejderen.dk
Togtrafik udliciteres fra 2020
  • Samtlige partier i Folketinget - minus Enhedslisten - er enige om at togtrafikken i Midt- og Vestjylland skal udliciteres igen, når kontrakten med Arriva udløber i 2020.

  • Herudover vil partierne udlicitere togtrafikken på Svendborgbanen og på strækningen Vejle-Struer, hvor DSB kører i dag.

  • Disse strækninger skal udliciteres i otte år fra december 2020 med mulighed i forlængelse i yderligere to år:

  • Aarhus – Langå – Struer

  • Struer – Thisted

  • Aarhus – Skanderborg – Herning

  • Herning – Skjern

  • Struer – Vemb – Skjern – Esbjerg

  • Esbjerg – Ribe – Tønder

  • Struer – Herning – Vejle

  • Odense – Svendborg