09 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fly og soldater til Mali får fredsbevægelsen på gaden

Danmark i krig igen

Fly og soldater til Mali får fredsbevægelsen på gaden

I stedet for at bruge millioner på en ny krig, bør Danmark bruge pengene på fredelig konfliktløsning og konfliktforebyggelse. Det mener fredsbevægelsen i Aarhus, der i dag går på gaden for at protestere mod at sende fly og danske soldater til Mali.

Danmark skal ikke bruge millioner på at sende fly og danske soldater til Mali. Det eneste der på sigt kan hjælpe Mali er ulandsstøtte og fredelig konfliktløsning, mener Århus mod Krig og Terror.
FOTO: Flyvevåbnet
1 af 1

I dag klokken 15.30 går Århus mod Krig og Terror på gaden for at protestere mod den danske krigsdeltagelse i Mali.

Danmark burde bruge sine ressourcer til at opbygge en afrikansk styrke, der kan håndtere konflikter i Afrika fremfor de gamle kolonimagter.
Monique Alexis.

- I stedet for at kaste millioner efter nye militære eventyr langt væk fra Danmarks grænser, bør politikerne bruge pengene på ulandsstøtte og fredelig konfliktløsning. Det er det eneste, der på sigt kan hjælpe Malis civilbefolkning, mener Helge Ratzer, talsperson for Århus mod Krig og Terror.

- Den danske krigsdeltagelse i Mali sker under dække af at være en FN-mission, men uanset hvad er det udtryk for, at Danmark og resten af EU forsøger at generobre sin indflydelse i området i skarp konkurrence med Kina, siger han til Arbejderen.

Også i København vender fredsbevægelsen sig imod det danske engagement i Mali:

- FN er et skalkeskjul for dansk deltagelse i EU-militariseringen. Danmark skal ikke deltage i en gen-kolonialisering af Mali. Danmark skal ikke være en del af en FN-styrke, der kæmper side om side med den franske fremmedlegion. Frankrig forsøger at få del i Malis store råstof-ressourcer, siger Gerd Berlev fra Valby og Sydvest Mod Krig til Arbejderen.

FN-mandat er ikke nok til støtte

Alle partier i Folketinget støtter den danske indsats i Mali, men Kommunistisk Parti, som ikke er i Folketinget, er imod at sende danske tropper.

- Situationen I Mali er dybt tragisk. Civilbefolkningen er fanget i blodigt spil mellem terrorister, vestligt støttede kupgeneraler og en nykolinial fransk invationsstyrke med uklart FN-mandat, siger international sekretær i Kommunistisk Parti, Nikolaj Møller Kofod, til Arbejderen.

- FN er ikke hævet over klodens rådende magtforhold. Tværtimod. Fra Korea-krigen til i dag - er FN-mandater blevet brugt som dække for imperialistiske krige. For os er det således ikke nok med et FN-mandat. 

Nikolaj Møller Kofod påpeger også, at EU allerede i maj 2011 erklærede Sahel-bæltet, som Mali er en del af, for geostrategisk interesesfære.

- Det land, som leder missionen i Mali, skal være et land uden strategiske interesser i landet. Det kan ikke være de gamle franske koloniherrer. Danske soldater skal ikke med i missioner til tidligere kolonier med store interesser for imperialistiske lande i NATO. Så længe Danmark er medlem af NATO vil vi uundgåeligt tjene alliancens interesser. Det må være alliancefrie lande i regionen, som støtter med soldater, lyder det fra Kommunistisk Partis talsperson.

At det franske engagement i Mali er problematisk, kan Monique Alexis fra Institut for Menneskerettigheder (IMR) tale med om.

Hun er netop nu i Mali for at være med til at opbygge et nationalt netværk, der skal sikre ofrene for de mange krænkelser under krisen, bedre adgang til retssystemet.

Frankrig har mange interesser

- Det er indtil nu ikke lykkedes for de franske tropper, FN's styrke og Malis hær at koordinere deres indsats særlig godt i det nordlige Mali. De tre hære har ikke formået at sikre byen Kidal i området. Selvom administrationen er tilbage, er den forskanset inde i en militær lejr, fordi resten af byen er for farlig at være i. Det er noget ufortståeligt for den brede befolkning hernede, fortæller Monique Alexis til Arbejderen.

Hun koordinerer IMR's Vestafrikaprogram og har været udstationeret i Mali siden september 2011.

- Frankrigs interesser i Mali er forskellige: Sahel-området har længe været en geostrategisk vigtig region for Frankrig. Desuden er der sandsynligvis olie og uran i de nordlige regioner i Mali, som ikke udnyttes i øjeblikket på grund af den usikre situation, uddyber Monique Alexis.

Hun mener, at konflikten skal løses regionalt:

- Så længe Algeriet, Mauritanien, Libyen, Mali og Niger ikke kan enes om at bekæmpe de forskellige trafikker og bevæbnede grupper, der findes i disse områder, kan europæere ikke bringe nogle varige løsninger, uanset mængden af mandskab og materiel.

Hun advarer også mod at tro, at konflikten i Mali kun handler om udenlandske bevæbnede grupper:

- Malis nordlige regioner har været overladt til sig selv. Danske soldater skal - ligesom de franske soldater - passe på ikke at blande sig i en konflikt mellem centralstaten og Nordmali. Danmark burde bruge sine ressourcer til at opbygge en afrikansk styrke, der kan håndtere konflikter i Afrika fremfor de gamle kolonimagter, mener Monique Alexis.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. dec. 2013 - 09:15   19. dec. 2013 - 10:47

Mali-krig

ml@arbejderen.dk
Mali-konflikt
  • Frankrig var koloniherre i Mali i perioden 1892-1959. Mali opnår uafhængighed i 1960.

  • I de senere år er Mali begyndt at gøre op med de udenlandske interesser i landet. 

  • Præsidentvalget blev i 2002 vundet af Amadou Tumani Touré, som blev i genvalgt i maj 2007 med 72 procent af stemmerne. Samtidig blev Kina blev Malis største handelspartner

  • Maj 2011 offentliggør EU rapporten "En Sammenhængende EU-strategi for Sahel", der gør det klart at EU har store interesse i Afrikas Sahel-område, som Mali er en del af. Mange af landene i området spiller en central rolle i form af europæisk energiforsyning. En 4128 kilometer lang rørledning skal efter planen pumpe gas fra Nigeria til markederne i EU. Den kommer til at passere Niger blot 50 kilometer fra grænsen til det uroplagede Mali.

  • I januar 2012 indleder Tuareg-grupper oprør i Nordmali, som længe har været økonomisk forsømt

  • 22. marts 2012 gennemfører militæret et kup mod præsident Touré, ledt af USA-uddannede officerer. Militærjuntaen indsætter en ny regering, der beder om udenlandsk indgriben mod opstanden i nord

  • 6. april 2012: Tuareg-grupper erklærer Nordmali for uafhængigt under navnet "Azawad". Men i juni mister oprørerne kontrollen med Nordmali til islamistiske grupper fra blandt andet Libyen
     
  • 11. januar 2013: Frankrig starter en militær intervention og kaster bomber i Nordmali