Den nye offentlighedslov gør det for svært for offentligt ansatte at afsløre for eksempel magtmisbrug og ulovligheder.
Det mener Enhedslisten, som i går genfremsatte et beslutningsforslag om whistleblowerbeskyttelse i den offentlige sektor fra 2009.
Det er på høje tid, at regeringen opfylder egne løfter om forbedret ytringsfrihed for offentligt ansatte.
Pernille Skipper
- Vi ved fra journalister, at embedsmænd ofte har givet anonyme tips om, hvor det ville være en god ide at søge aktindsigt, fordi der foregik noget fordækt. På den måde har embedsmænd kunnet fungere som whistleblowers uden at risikere ansættelsesretlige konsekvenser. Den mulighed er nu markant indskrænket med den nye offentlighedslov, og derfor er det endnu vigtigere, at vi får forbedret den generelle ytringsfrihed for offentligt ansatte, siger retsordfører Pernille Skipper.
Regeringen positiv
Forslaget, som hele rød blok stod bag i 2009, indebærer, at der oprettes et uafhængigt nævn, som kan rådgive og støtte offentligt ansatte i brugen af deres ytringsfrihed og at der indføres omvendt bevisbyrde i sager, hvor ansatte fyres umiddelbart i forlængelse af, at de offentligt har ytret sig om deres arbejdsplads.
>> DOKUMENTATION: Læs beslutningsforslaget fra 2009 her
Enhedslisten fremsætter desuden forslag om oprettelse af whistleblower-ordninger i alle dele af den offentlige forvaltning, herunder de centrale styrelser og departementer, så embedsmænd kan afsløre magt- og embedsmisbrug anonymt og uden at frygte for fyring.
Bedre forhold for whistleblowers er en del af regeringsgrundlaget, og hele rød blok er positivt stemt over for udspillet, selv om de ikke vil lægge sig fast på værktøjerne.
En undersøgelse fra hovedorganisationen FTF viste sidste år, at 40 procent af organisationens medlemmer frygter for deres ansættelse, hvis de kritiserer arbejdspladsen offentligt.
- Når den nye offentlighedslov samtidig forringer journalisters og borgeres mulighed for at se magthaverne efter i kortene, er det virkelig på høje tid, at regeringen opfylder egne løfter om forbedret ytringsfrihed for offentligt ansatte, siger Pernille Skipper.
Gælder også militæret
Kort før sommerferien fremsatte Enhedslisten et lignende forslag om at indføre en militær whistleblowerinstans, som soldater kan henvende sig til, hvis de har mistanke om uregelmæssigheder. Instansen skal kunne indlede en efterforskning på baggrund af tip, og hvis der er tale om en alvorlig sag skal politiet eller Forsvarets Auditørkorps inddrages.
>> LÆS ARTIKEL: Enhedslisten rejser krav om whistleblower-ordning
Det skete i kølvandet på afsløringerne omkring Operation Green Desert, hvor tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard stod frem med beviser på overgreb under en danskledet operation i Irak. Den eneste, der er rejst sigtelse mod i sagen, er Kærgaard selv.
Forslaget bliver fastholdt sideløbende med det nye forslag, oplyser Pernille Skipper.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278